Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Самооцінювання у 2020 році виконання Національним банком України обов’язків з оверсайта та оцінювання центрального контрагента на відповідність міжнародним стандартам оверсайта – Принципам для інфраструктур фінансового ринку

Національний банк у 2020 році здійснив самооцінювання виконання Національним банком обов’язків з оверсайта інфраструктур фінансового ринку, а також оцінювання центрального контрагента на відповідність міжнародним стандартам оверсайта – Принципам для інфраструктур фінансового ринку (далі – PFMI).

Самооцінювання здійснювалось на виконання рішення Правління Національного банку та з урахуванням рекомендацій Міжнародного валютного фонду, місія якого працювала у Києві у вересні 2019 року.

Метою самооцінювання було визначення повноти дотримання Національним банком обов’язків, встановлених міжнародними стандартами, в частині виконання функції оверсайта інфраструктур фінансового ринку, а також оцінки ефективності та результативності співпраці з іншими регуляторами фінансового ринку.

Під час самооцінювання Національним банком охоплено усі п’ять обов’язків центрального банку щодо здійснення оверсайта відповідно до PFMI. За результатами самооцінювання встановлено, що Національний банк, в основному, виконує обов’язки з оверсайта у межах законів і нормативно-правових актів України та з урахуванням міжнародних стандартів й міжнародного досвіду. Водночас, на рівні законів України потребують врегулювання повноваження Національного банку щодо оверсайта інфраструктур фондового ринку.

Наразі Національний банк активно працює над виконанням завдань дорожньої карти реалізації Стратегії розвитку фінансового сектору України до 2025 року, якою, зокрема, передбачено запровадження оверсайта інфраструктур фондового ринку.

Комплексне оцінювання на відповідність PFMI центрального контрагента публічного акціонерного товариства "Розрахунковий центр з обслуговування договорів на фінансових ринках" (далі – Розрахунковий центр) здійснювалось на виконання рекомендацій Міжнародного валютного фонду про поширення функції оверсайта на інші інфраструктури фінансового ринку, зокрема на центрального контрагента, та відповідно до п.4.2.2 (іі) дорожньої карти реалізації Стратегії розвитку фінансового сектору України до 2025 року.

Розрахунковий центр – єдиний в Україні центральний контрагент, який виконує функції клірингової установи та забезпечує здійснення грошових розрахунків за правочинами щодо цінних паперів за принципом "поставка цінних паперів проти оплати".

Розрахунковий центр є системно значущою інфраструктурою фінансового ринку України, яка, відповідно до міжнародних стандартів, відіграє критичну роль у збереженні фінансової стабільності країни.

Національний банк оцінював Розрахунковий центр на відповідність 22 принципам, які застосовуються до центрального контрагента.

Оцінювання здійснювалось робочою групою, до складу якої увійшли представники Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку як органу, відповідального за регулювання та нагляд за професійною діяльністю Розрахункового центру на фондовому ринку.

Під час оцінювання Національним банком було проаналізовано та опрацьовано:

  • законодавчі та нормативно-правові документи, які визначають діяльність Розрахункового центру які інфраструктури фінансового ринку;
  • внутрішні нормативні документи Розрахункового центру;
  • результати опитування та інтерв’ювання фахівців Розрахункового центру;
  • аудиторські висновки, періодична звітність.

Звіт про комплексне оцінювання Розрахункового центру розглянуто Комітетом з фінансової стабільності Національного банку.

За результатами оцінювання Національним банком були надані рекомендації з метою підвищення відповідності діяльності Розрахункового центру до міжнародних стандартів.

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини