Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Щодо купівлі валюти та здійснення транскордонних переказів з метою оплати товарів критичного імпорту

Щодо купівлі валюти та здійснення транскордонних переказів з метою оплати товарів критичного імпорту

Національний банк України з метою забезпечення стабільного функціонування економіки в умовах воєнного стану та створення належних умов для оперативного фінансування потреб держави для забезпечення національної безпеки і оборони, всебічної підтримки Збройних Сил України постійно актуалізує з урахуванням зміни ситуації та нагальних потреб заходи,  запроваджені на валютному ринку постановою Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18 "Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану".

Постановою НБУ № 18 запроваджено особливий порядок купівлі іноземної валюти в Україні, зокрема дозволено здійснювати купівлю іноземної валюти для проведення мобілізаційних та інших заходів (потреб), визначених законами України, що регулюють відносини у сферах забезпечення національної безпеки та оборони, та для транскордонних переказів з метою оплати товарів критичного імпорту.

Перелік товарів критичного імпорту визначено постановою КМУ від 24 лютого 2022 року № 153 та постійно розширюється. Про останні зміни Національний банк України повідомляв банкам листом від 1 березня 2022 № 40-0007/18442. Ознайомитися зі змінами до відповідної постанови можна за посиланнями:

Слід зауважити, що згідно із законом “Про зовнішньоекономічну діяльністьˮ товар – це будь-яка продукція, послуги, роботи, права інтелектуальної власності та інші немайнові права, призначені для продажу (оплатної передачі).

З метою оперативного реагування на потреби економіки України в умовах воєнного стану Національний банк тримає постійний зв’язок із банками та Кабінетом Міністрів, оперативно аналізуючи потреби клієнтів банків. Ураховуючи зазначений аналіз, Кабінет Міністрів постійно актуалізує перелік товарів критичного імпорту.

Для забезпечення належних умов для здійснення купівлі іноземної валюти та переказів за операціями з купівлі товарів критичного імпорту банками налагоджена спільна постійна робота з клієнтами. Зокрема, банки регулярно інформують клієнтів про актуальний перелік товарів критичного імпорту та аналізують імпортні операції на предмет відповідності товарів, що купуються, критеріям, наведеним у згаданому вище переліку.

Акцентуємо увагу банків та їх клієнтів на необхідності оперативно відпрацьовувати питання щодо нагальних потреб клієнтів, невідкладно пов’язаних із забезпеченням стабільного функціонування економіки в умовах воєнного стану та створення належних умов для оперативного фінансування потреб держави для забезпечення національної безпеки і оборони, всебічної підтримки Збройних Сил України, та орієнтуватися саме на визначений перелік товарів критичного імпорту. Якщо відповідних товарів (продукції та послуг) немає в переліку, просимо звертатися до Національного банку та Кабінету Міністрів України для актуалізації переліку.

Крім того, Національний банк України дозволив банкам проводити купівлю іноземної валюти та перекази для здійснення таких операцій без обмежень та за суттєво спрощеною процедурою валютного нагляду. Відповідні винятки передбачені у пунктах 14 та 141 Постанови НБУ № 18.

Національний банк та банківська України у режимі воєнного стану працюють злагоджено й безперебійно. Разом ми обороняємо фінансову систему нашої країни та заощадження українців.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини