Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Щодо віднесення 27 листопада 2014 року банків до категорії неплатоспроможних

Правління Національного банку України 27 листопада 2014 року прийняло рішення про віднесення ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА "ЛЕГБАНК", ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА "БГ БАНК" та Публічного акціонерного товариства "ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ БАНК РОЗВИТКУ" до категорії неплатоспроможних.

Що стосується ПАТ "ЛЕГБАНК" та ПАТ"БГ БАНК"

У зв’язку з погіршенням показників фінансового стану ПАТ "БГ БАНК" та ПАТ "ЛЕГБАНК" (далі – Банки), а також тим, що до Національного банку України почали надходити скарги щодо невиконання Банками своїх зобов’язань перед клієнтами, з метою захисту інтересів кредиторів та вкладників Національний банк України запровадив особливий режим контролю за діяльністю Банків шляхом призначення кураторів – службовців Національного банку України.

У цей період для стабілізації діяльності Банків, усунення порушень та причин, що призвели до погіршення їх фінансового стану, Національний банк України проводив роботу з акціонерами та керівниками Банків щодо врегулювання ситуації, висував відповідні вимоги, а також надавав рекомендації щодо вжиття дієвих заходів, спрямованих на поліпшення фінансового стану.

Банки неодноразово надавали плани фінансового оздоровлення, що не передбачали ефективних заходів, спрямованих на поліпшення їх фінансового стану, а також усунення всіх порушень нормативно-правових актів Національного банку України. Крім того, навіть надані Банками неефективні плани фінансового оздоровлення не виконувалися.

З огляду на відсутність достатніх та своєчасних заходів для усунення реального дефіциту ліквідності Банків та своєчасного виконання своїх зобов’язань перед вкладниками та кредиторами, зазначені плани неодноразово поверталися на доопрацювання з обґрунтованими зауваженнями Національного банку України.

Основні недоліки в діяльності Банків такі:

  • ПАТ "ЛЕГБАНК": недостатній рівень регулятивного капіталу банку – 63,4 млн. грн. (нормативне значення – не менше 120 млн. грн.), є не виконані банком у строк вимоги клієнтів, численні порушення встановлених економічних нормативів та лімітів, власники банку не вжили заходів щодо фінансової підтримки банку, насамперед шляхом додаткової капіталізації, не залучили додаткових ресурсів, керівництво банку не здійснило ефективної роботи щодо погашення позичальниками кредитів.
  • ПАТ "БГ БАНК": є не виконані банком у строк вимоги клієнтів, численні порушення встановлених економічних нормативів та лімітів. Крім того, з 03.11.2014 у банку відбулася зміна керівництва та керівників структурних підрозділів. Також звільнилися всі члени спостережної ради. Після зміни керівництва ПАТ "БГ БАНК" Національний банк України виявив активну операцію, яку провело вже нове керівництво банку всупереч вимогам Національного банку України за відсутності первинних документів та підстав для її здійснення, унаслідок якої завдано значних збитків банку. На вимогу Національного банку України банк протягом тривалого часу так і не надав жодних підтвердних документів щодо здійснення цієї операції та відповідних обґрунтувань.

Таким чином, акціонери та керівництво Банків не вжили своєчасних заходів, спрямованих на запобігання неплатоспроможності Банків, незважаючи на те, що цей визначено статтею 58 Закону України "Про банки і банківську діяльність".

Ураховуючи подальше погіршення фінансового стану Банків, та з метою захисту прав їх кредиторів та вкладників, ураховуючи вимоги статті 76 Закону України "Про банки і банківську діяльність" Правління Національного банку прийняло рішення про віднесення Банків до категорії неплатоспроможних (постанови від 27.11.2014 № 744 та від 27.11.2014 №745 відповідно).

Що стосується ПАТ "ВБР"

У зв’язку із застосуванням Радою Європейського Союзу санкцій до єдиного акціонера ПАТ "ВБР" – Януковича О. В., зокрема щодо замороження активів, з метою захисту інтересів вкладників та інших кредиторів цього банку, Національний банк України у вересні 2014 року прийняв рішення про віднесення ПАТ "ВБР" до категорії проблемних.

Згідно з вимогами банківського законодавства Національний банк України встановив строк для вжиття ПАТ "ВБР" заходів щодо приведення своєї діяльності у відповідність до вимог законодавства.

ПАТ "ВБР" надавало кілька планів заходів, спрямованих на поліпшення показників діяльності банку. Проте зазначені плани не передбачали заходів щодо приведення діяльності ПАТ "ВБР" у відповідність до вимог законодавства.

Ураховуючи зазначене вище, а також невідповідність діяльності ПАТ "ВБР" вимогам банківського законодавства, Правління Національного банку України прийняло рішення про віднесення ПАТ "ВБР" до категорії неплатоспроможних (постанова від 27.11.2014 № 743).

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини