Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Системи миттєвих платежів: Національний банк вивчає досвід Європейського Союзу

Системи миттєвих платежів: Національний банк вивчає досвід Європейського Союзу

Національний банк України з міжнародними експертами – представниками держав-членів Європейського Союзу 28-29 квітня 2021 року провели експертний форум "Системи миттєвих платежів" у межах проєкту Twinning "Посилення інституційної та регуляторної спроможності Національного банку України з метою імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС".

Центральні банки Польщі, Угорщини та Литви у рамках проєкту Twinning надають підтримку Національному банку України за низкою напрямків, одним з яких є розробка моделі архітектури миттєвих платежів в Україні та дорожньої карти з її впровадження.

Миттєві платежі – сучасний тренд, до якого залучені банки та фінтех-компанії по всьому світу. Це – електронні роздрібні платежі з рахунку на рахунок, які обробляються в режимі реального часу 24 години на день, 365 днів на рік, та в яких кошти миттєво доступні для використання одержувачу.

Системи миттєвих платежів дають можливість поєднувати високу швидкість розрахунків і потенційно низьку вартість оброблення платежу.

Понад 60 країн світу вже розробили власні системи миттєвих платежів. Національний банк вивчає досвід та кращі практики впровадження систем миттєвих платежів у світі, зокрема нашими міжнародними партнерами.

"Питання упровадження миттєвих платежів (Instant payments) є однією з стратегічних цілей фінансової державної політики країни, яка визначена Стратегією розвитку фінансового сектору України до 2025 року", – зазначив Олексій Шабан, заступник Голови Національного банку України.

Участь у експертному форумі взяли ключові учасники фінансової екосистеми України – представники банків, небанківських фінансових установ, фінтех-компаній та державних органів влади, які зацікавлені в питанні упровадження системи миттєвих платежів в Україні.

Під час дводенного заходу спікери форуму детально розповіли про мету та завдання проєкту Twinning, а також зробили детальний огляд систем миттєвих платежів Польщі, Угорщини та Литви та їх ключових особливостей.

Національний банк України презентував власний погляд на систему миттєвих платежів.

Як зауважив директор Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку Національного банку Андрій Поддєрьогін, поява систем миттєвих платежів стала відповіддю на нові потреби клієнтів.

"Цифровізація всіх сфер життя людини створила попит на інтерактивну взаємодію. Клієнти та бізнес зацікавлені у миттєвих розрахунках. Так, в Україні вже існує попит на миттєві платежі серед фізичних осіб, наприклад, 43% від загальної суми безготівкових операцій з використанням платіжних карток – саме платежі з картки на картку. Водночас пандемія прискорила впровадження безготівкових платежів і одночасно загострила питання їх вартості. Саме тому миттєві платежі, фактично стали new normal, новою реальністю у платежах", – пояснив він.

На думку Національного банку, успішна система миттєвих платежів має бути виключно комплексною системою, яка обов'язково включатиме зручні канали ініціювання платежу, вторинні ідентифікатори рахунків та способи передачі реквізитів, покриття максимальної кількості рахунків та затребувані типи роздрібних платежів та варіантів їх використання.

Під час дискусійної панелі також відбулося опитування учасників форуму щодо їх бачення майбутнього систем миттєвих платежів в Україні. Національний банк планує провести низку робочих зустрічей з учасниками фінансового сектору з метою докладного обговорення особливостей, моделей та переваг, що надасть побудова системи миттєвих платежів українському ринку. Врахувавши такий зворотний зв’язок, Національний банк продовжить роботу над концепцією впровадження системи миттєвих платежів в Україні.

"Ми будемо раді ділитися з учасниками платіжного ринку нашими напрацюваннями, досвідом міжнародних партнерів, накопиченими знаннями та обирати разом найкращий варіант системи миттєвих платежів для України", – підкреслив директор Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку Національного банку Андрій Поддєрьогін.

Надавати пропозиції стосовно побудови системи миттєвих платежів учасники фінансової екосистеми можуть на електронну пошту: [email protected]

Більш детально ознайомитися з матеріалами заходу можна за посиланнями:

Довідково

Проєкт Європейського Союзу Twinning "Посилення інституційної та регуляторної спроможності Національного банку України з метою імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС" реалізовується партнерами з Національного банку Польщі та Банку Литви.

Мета проєкту – сприяння макроекономічній стабільності України шляхом інституційного посилення Національного банку та побудови надійної банківської системи і платіжної інфраструктури, а також надання допомоги Національному банку України у впровадженні Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Проєкт Twinning має чотири напрями: розвиток підходів до банківського нагляду; упровадження системи миттєвих платежів; удосконалення стратегічного планування в центральному банку; удосконалення процесу європейської інтеграції та міжнародного співробітництва центрального банку.

Період реалізації проєкту – з 1 жовтня 2020 року до 30 червня 2022 року. До реалізації цього проєкту будуть залучені експерти з Національного банку Польщі, Банку Литви, а також п’яти інших центральних банків держав-членів ЄС.

На сьогодні через пандемію Covid-19 уся діяльність у межах проєкту здійснюється у віддаленому форматі. За актуальними новинами проєкту можна стежити на спеціальній вебсторінці (лендингу).

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини