Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

СПРОСТУВАННЯ: Інформація про сприяння працівників Національного банку проведенню схемних операцій у АТ "Сбербанк" не відповідає дійсності

10 та 13 січня засоби масової інформації розповсюдили інформацію про ухвалу Печерського районного суду міста Києва від 09.12.2019 року, якою він задовольнив клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури № 6 про надання доступу до документів Національного банку у межах кримінального провадження №42018101060000226 від 25.11.2018 року. Зазначене кримінальне провадження відкрите за фактом вчинення службовими особами АТ "Сбербанк" кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364-1 КК України (зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми). Йдеться про «схемні» імпортні та експортні операції без надходження валютної виручки (товарів) в особливо великих розмірах.

Відповідно до судової ухвали незаконні дії здійснювалися службовими особами АТ "Сбербанк" нібито "за сприяння службових осіб Національного банку України".

Національний банк повідомляє, що зазначена інформація є некоректною, не відповідає дійсності та такою, що негативно впливає на репутацію центрального банку країни, його службовців і підриває довіру до регулятора.

Зазначаємо, що саме службові особи Національного банку виявили у АТ "Сбербанк" "схемні" імпортні та експортні операції та передали відповідну інформацію до правоохоронних та інших компетентних органів України в жовтні 2018 року. На підставі переданої інформації відкрито вищезгадане кримінальне провадження в ході якого в січні 2020 року правоохоронним органам надано відповідний доступ до документів з метою їх вилучення.

Окрім того, Національний банк також проінформував органи банківського нагляду інших держав про виявлені в процесі здійснення нагляду "схемні" операції в межах міжнародного співробітництва у сфері фінансового моніторингу.

Також варто зазначити, що під час здійснення нагляду за АТ "Сбербанк" у сфері фінансового моніторингу, Національний банк України неодноразово виявляв "схемні" операції клієнтів банку і застосовував до нього суворі заходи впливу, зокрема: в травні 2017 року на банк накладено штраф у розмірі понад 12 млн грн за здійснення ним ризикової діяльності; в грудні 2018 року – штраф у розмірі понад 94 млн грн за повторне здійснення ризикової діяльності, який наразі оскаржується банком у судовому порядку. Вказана інформація опублікована на сторінках офіційного Інтернет-представництва Національного банку України.

Отже, стосовно вищезазначеної ухвали Печерського районного суду міста Києва від 09.12.2019 року наголошуємо, що саме Національний банк України, діючи в межах закону, виявив і передав до правоохоронних органів інформацію про "схемні" імпортні та експортні операції клієнтів АТ "Сбербанк". Підкреслюємо, що Національний банк завжди сприяв і сприятиме в межах компетенції правоохоронним органам у виконанні покладених на них обов`язків щодо попередження, виявлення та усунення кримінальних правопорушень в банківській та фінансово-кредитній сферах. Зокрема, за 9 місяців 2019 року Національний банк надав правоохоронцям інформацію про підозрілі операції клієнтів 32 банків на загальну суму понад 25,7 млрд грн.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини