Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

СПРОСТУВАННЯ: Зображення на пам’ятній монеті "Орлан-білохвіст" не є перенесенням фотографії

Зображення на пам’ятній монеті "Орлан-білохвіст" не є перенесенням фотографії британського фотографа.

Зображення орлана на монеті – це похідний твір, що є збірним образом із тисяч подібних зображень, розміщених у мережі Інтернет, та є авторським твором художника – автора ескізів монети. Так, образ на монеті "Орлан-білохвіст" демонструє великого птаха, який мешкає біля водойми та харчується переважно рибою.

Згідно з Законом України "Про авторське право і суміжні права" похідний твір – це твір, що є творчою переробкою іншого існуючого твору без завдавання шкоди його охороні (анотація, адаптація, аранжування, обробка фольклору, інша переробка твору). Згідно з частиною третьою статті 8 Закону передбачена цим Законом правова охорона поширюється тільки на форму вираження твору і не поширюється на будь-які ідеї, теорії, принципи, методи, процедури, процеси, системи, способи, концепції, відкриття, навіть якщо вони виражені, описані, пояснені, проілюстровані у творі. Пункт 14 частини першої цієї статті передбачає "похідний твір" як самостійний об'єкт авторського права.

Також повідомляємо, що Національний банк після визначення ескізу монети, що переміг у конкурсі, проконсультувався з Товариством охорони птахів України щодо правильності зображення її елементів дизайну, зокрема орла-білохвіста. За інформацією цього товариства, зображення орлана-білохвіста у такому ракурсі є традиційним та загально розповсюдженим. 

Звертаємо увагу, що відмінності у систематичних прикметах птаха вказують на те, що зображення на монеті не є прямим перенесенням фотографїї в ескіз.

Водночас інформуємо, що ескізи пам’ятних монет розробляються на конкурсній основі. До участі у конкурсі запрошуються художники-професіонали, які мають відповідний фаховий досвід.

Переможця у конкурсі обирає Експертна рада з питань дизайну пам’ятних монет, що працює при Національному банку та до складу якої входять фахівці як Національного банку України, так і члени Спілки художників України, представники Національної академії наук, Національного музею історії України тощо.

Художники надають свої ескізи на визначену тему на розгляд Експертній раді, яка і визначає кращий ескіз, що повністю відповідає тематиці монети. Зазвичай на розгляд пропонується 5 – 7 ескізів для одного найменування пам’ятної монети.

З художником-автором обраного ескізу укладається відповідний договір, а його ескіз передається на Монетний двір для втілення на монеті.

За умовами договору автор ескізу передає Національному банку авторське майнове право та отримує відповідну авторську винагороду. Крім того, відповідно до умов цього договору художник гарантує оригінальність твору на розроблений ним дизайн.

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини