Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Стан фінансового сектору покращився, стійкість до значних негативних подій зросла – Опитування про системні ризики

Стан фінансового сектору покращився, стійкість до значних негативних подій зросла – Опитування про системні ризики

Учасники опитування поліпшили оцінку поточного стану фінансового сектору України до рекордного рівня з травня 2018 року – від запровадження опитування. Про це свідчать результати "Опитування про системні ризики фінансового сектору" за листопад 2021 року.

Майже 40% топменеджерів уважали, що ситуація у фінсекторі за минулі пів року покращилася.

Вперше респонденти оцінили стійкість фінансового сектору до значних негативних подій вище середнього рівня.

Більшість керівників фінустанов не очікували погіршення стану фінансового сектору у наступні шість місяців, водночас п’ята частина опитаних прогнозували його поліпшення.

Респонденти, як і раніше, вважали головним джерелом ризику загальний рівень корупції, діяльність правоохоронних органів та судової системи. Ризик можливої ескалації воєнних дій з боку РФ на сході країни вперше від початку опитування увійшов до трійки найбільших ризиків. Оцінки впливу економічних факторів надалі поліпшувалися, хоча помітно зросли інфляційні ризики. Нові фактори ризиків "карантинні протиепідемічні заходи" та "кліматичні зміни" посіли восьме та вісімнадцяте місця відповідно.

Загалом схильність фінансових установ до ризику за останні пів року дещо підвищилася.

Наступне Опитування про системні ризики фінансового сектору буде опубліковане в травні 2022 року.

Довідково

Опитування проводилося з 10 до 24 листопада 2021 року. Участь у ньому взяли керівники 22 банків, 12 страхових та 3 інвестиційних компаній. До вибірки не потрапили фінансові установи, до яких запроваджено політичні санкції. У підсумкових результатах не бралися до уваги розмір банку/компанії чи їх частки на ринку – усі відповіді рівноцінні.

Опитування про системні ризики фінансового сектору вивчає сприйняття найбільшими банками та небанківськими фінансовими установами поточних та потенційних ризиків для фінансового сектору і проводиться Національним банком України двічі на рік. Його результати відображають оцінку топменеджерами фінустанов стану фінансового сектору за минулі 6 місяців та очікування на наступні пів року.

Представлені результати ґрунтуються на отриманих відповідях респондентів і можуть не збігатися з оцінкою ризиків фінансової системи Національним банком України.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини