Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Стартує другий етап обговорення Стратегії розвитку фінтеху в Україні до 2025 року

Стартує другий етап обговорення Стратегії розвитку фінтеху в Україні до 2025 року

Національний банк України запрошує учасників фінансового ринку, експертів та профільні асоціації долучитися до обговорення важливої складової Стратегії розвитку фінтеху в Україні до 2025 року – Дорожньої карти реалізації Стратегії розвитку фінтеху в Україні до 2025 року та відповідальних за її виконання.

Це стане другим етапом масштабного обговорення покрокового плану зі створення в Україні повноцінної фінтех-екосистеми з інноваційними фінансовими сервісами та доступними цифровими послугами.

Нагадаємо, що Національний банк спільно із фінансовою спільнотою продовжує роботу над розробкою та затвердженням Стратегії розвитку фінтеху в Україні до 2025 року. Вона ґрунтується на ключових напрямках, заданих Стратегією розвитку фінансового сектору України до 2025 року, презентованою Національним банком та іншими регуляторами фінансового ринку на початку цього року.

На першому етапі роботи над цим верхньорівневим документом цього року вже відбулася стратегічна сесія, організована Національним банком за участі представників фінансового сектору. У форматі "мозкового шторму" представники профільних асоціацій, фінтех-компаній, традиційних фінансових інституцій, компаній бігтеку та технологічних провайдерів проаналізували актуальний стан галузі та побудували прогноз її перспектив. Це дало можливість якісно опрацювати візію, місію та стратегічні цілі документа.

"Працюючи над стратегією, ми розробили стійку модель майбутньої української фінтех-екосистеми. Вона має бути інтегрованою у світовий ландшафт, створювати інституціональні та інвестиційні умови для розвитку цифрових сервісів, а також стимулювати попит на інноваційні фінансові продукти і сприяти розвитку талантів на ринку", – наголосив директор Департаменту стратегії та розвитку Національного банку України Сергій Карпенко.

Він додав, що реалізація Стратегії розвитку фінтеху в Україні до 2025 року суттєво залежатиме від виконання пов’язаних діджитал-проєктів, включно із запровадженням віддаленої ідентифікації та верифікації, імплементацією євродирективи PSD2, наданням можливості здійснення миттєвих платежів із рахунку на рахунок у СЕП у форматі 24/7; посиленням регуляторного периметру у сфері кібербезпеки та всіх інших інноваційних проектів центробанку.

"Сьогодні на українському ринку фінансових технологій найрозвинутішими сферами є платіжні послуги та кредитування. Результатом виконання Стратегії розвитку фінтеху в Україні до 2025 року має стати створення сприятливих умов для розвитку всіх ніш цього ринку, зокрема іншуртеху *, рішень з управління фінансами та управління капіталом, рішень з кібербезпеки та антифроду, регтеху та децентралізованих рішень. Крім відповідних дій і заходів регуляторів та учасників ринку цьому сприятиме запровадження регуляторної пісочниці, що дасть можливість скоротити час виведення на ринок інноваційних рішень та створить сприятливе середовище для перевірки гіпотез", – пояснив Сергій Карпенко.

Задля скоординованої роботи із реалізації Стратегії розвитку фінтеху в Україні до 2025 року у межах документу розроблено перелік заходів, дій та виконавців, а також індикаторів досягнення стратегічних цілей в кожному з трьох стратегічних напрямків:

  • розвинена кешлес-економіка;
  • високий рівень цифрової та фінансової грамотності;
  • стала фінтех-екосистема.

Так, серед ключових результатів від успішної реалізації Стратегії розвитку фінтеху в Україні до 2025 року, зокрема, є такі:

  • перехід більшості гравців ринку на стандарти відкритого банкінгу та інструменти віддаленої ідентифікації та верифікації;
  • зростання кількості безготівкових платежів до 85%;
  • запуск регуляторної пісочниці та зростання кількості інноваційних продуктів, протестованих у ній, до 16-20 на рік;
  • збалансований розвиток усіх ніш фінтеху;
  • поширене використання інноваційних технологій у наглядових та регуляторних процесах;
  • входження Національного банку України до «глобальної пісочниці» – Глобальної мережі фінансових інновацій (GFIN);
  • розвиток академічного середовища з підготовки спеціалістів з цифрових фінансів.

Публічне обговорення Дорожньої карти реалізації Стратегії розвитку фінтеху в Україні до 2025 року триватиме до 21 червня 2020 року включно.

Письмові зауваження і пропозиції від учасників ринку приймаються на електронну пошту [email protected].

Після цього відбудеться узагальнення отриманих пропозицій від усіх зацікавлених державних органів та представників фінансового сектору та буде опубліковано фінальний текст Стратегії розвитку фінтеху в Україні до 2025 року.

 


* іншуртех (від англ. Insurtech) – інноваційні продукти та сервіси у страхуванні.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини