Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Темпи зростання доходів банків сповільнилися – результати I півріччя 2020 року

Темпи зростання доходів банків сповільнилися – результати I півріччя 2020 року

У січні – червні 2020 року платоспроможні банки отримали 23,8 млрд грн чистого прибутку, що на 23% менше аналогічного періоду минулого року, коли банківський сектор заробив понад 31 млрд грн.

У ІІ кварталі 2020 року чистий фінансовий результат банків становив 7,7 млрд грн, що удвічі менше, якщо порівняти з попереднім кварталом, та в 2,4 раза – якщо порівняти з ІІ кварталом 2019 року. Основною причиною стало формування на випередження резервів під очікувані збитки в сумі 13,1 млрд грн за квартал, як це передбачено міжнародними стандартами фінансової звітності.

Загальне зниження бізнес-активності під час карантину та падіння попиту на кредити й банківські послуги, а також збільшення неплатежів за кредитами негативно позначаються на процентних та комісійних доходах банків. Так, уперше за останні чотири роки чистий комісійний дохід банків цього року скоротився на 1,5% до 20,5 млрд грн, якщо порівняти з аналогічним періодом попереднього року. У ІІ кварталі він зменшився на 10,2%, якщо порівняти з відповідним кварталом минулого року. Зростання чистого процентного доходу уповільнилося до найнижчого за чотири роки значення – 3.9% за перше півріччя, та 1,1% за ІІ квартал поточного року у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Водночас обсяги чистих процентних та комісійних доходів сьогодні є достатніми для покриття адміністративних витрат більшості банків.

«Завдяки зусиллям НБУ банки в сприятливі часи сформували запас міцності і сьогодні використовують запас капіталу для поглинання кредитних збитків. Для того, щоб у цей непростий період додатково знизити тиск на банки, необхідно дати банкам більше визначеності щодо тривалості кредитних канікул», – зазначила перший заступник Голови НБУ Катерина Рожкова.

Станом на 1 липня 2020 року з 75 платоспроможних банків 59 банків були прибутковими та отримали чистий прибуток 26,3 млрд грн, що перекрило збитки 16 банків на загальну суму 2,5 млрд грн.

Прибуток за перше півріччя був сформований здебільшого ПриватБанком (14 млрд грн або 59% від всього прибутку) та групою банків з іноземним капіталом, крім російського (5,6 млрд грн).

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини