Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Три установи виключені з Державного реєстру фінансових установ

Три установи виключені з Державного реєстру фінансових установ

Національний банк України виключив ПРАТ «СК «ФІНЕКС» (ЄДРПОУ 22321992), ПРАТ «СК «ГЛОБАЛ  ГАРАНТ» (ЄДРПОУ 30930046), ТДВ «МІЖНАРОДНА СТРАХОВА КОМПАНІЯ» (ЄДРПОУ 31236795)  з Державного реєстру фінансових установ через відсутність у них чинних ліцензій.

Такі рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив на засіданні 19 серпня 2021 року.

ПРАТ «СК «ФІНЕКС» мало 17 ліцензій на провадження діяльності з надання фінансових послуг у сфері страхування за різними видами страхування, які були анульовані на підставі заяви страховика 11 червня 2021 року.

Обсяг страхових премій ПРАТ «СК «ФІНЕКС» відповідно до останньої поданої страховиком звітності за 1 квартал 2021 року станом на 31 березня 2021 року становив 259,8 млн грн, а вартість активів – 194,3 млн грн. Частка ринку компанії за страховими преміями по ризиковим видам страхування становила 2,4% від загального обсягу. Компанія займалася переважно страхуванням фінансових ризиків та майновим страхуванням. Частка премій по цим видам страхування становила 36,8% по страхуванню фінансових ризиків, 21,4% – по страхуванню майна та 19,6% – по страхуванню від вогневих ризиків від валових страхових премій компанії станом на 31 березня 2021 року.

Додатково повідомляємо, що Національний банк України 21 квітня 2021 року застосував до ПРАТ «СК «ФІНЕКС» захід впливу у вигляді тимчасового зупинення ліцензій на провадження діяльності з надання фінансових послуг за порушення обов’язкових фінансових нормативів. Компанія не усунула вищезазначені порушення на дату ухвалення рішення про виключення з Державного реєстру фінансових установ.

ПРАТ «СК «ГЛОБАЛ  ГАРАНТ» мало 38 ліцензій на провадження діяльності з надання фінансових послуг у сфері страхування за різними видами страхування, які були анульовані 13 серпня 2021 року за заявою компанії.

Відповідно до останньої поданої страховиком звітності станом на 31 березня 2021 року обсяг страхових премій ПРАТ «СК «ГЛОБАЛ  ГАРАНТ» становив 20 867 тис. грн,  а вартість активів –  47 698 тис. грн. Частка ринку компанії за страховими преміями за ризиковими видами страхування станом на 31 березня 2021 року становила 0,17% від загального обсягу. 71,69% у страховому портфелі страховика займало ОСЦПВВНТЗ, 6,97% – страхування відповідальності перед третіми особами (іншої, ніж передбачена значеннями 16-18), 5,06% – медичне страхування, 5,01% – страхування фінансових ризиків, 11,03% – інші  види страхування.

Додатково повідомляємо, що Національний банк України 19 квітня 2021 року застосував до ПРАТ «СК «ГЛОБАЛ  ГАРАНТ» захід впливу у вигляді тимчасового зупинення ліцензій за невиконання обов’язкових фінансових нормативів. Компанія не усунула вищезазначені порушення на дату ухвалення рішення про виключення з Державного реєстру фінансових установ.

ТДВ «МІЖНАРОДНА СТРАХОВА КОМПАНІЯ» мало 22 ліцензії на провадження діяльності з надання фінансових послуг у сфері страхування за різними видами страхування, які були анульовані 02 липня 2021 року за заявою компанії.

Обсяг страхових премій компанії становив 33,0 млн грн станом на 31 березня 2021 року, а вартість активів – 179,0 млн грн. Частка ринку компанії за страховими преміями за ризиковими видами страхування становила 0,27% від загального обсягу. Майже 58% у страховому портфелі займало ОСЦПВВНТЗ, 33% – страхування від вогневих ризиків та ризиків стихійних явищ, близько 3% – страхування від нещасних випадків, 5% – страхування наземного транспорту (крім залізничного), майна, відповідальності перед третіми особами, вантажів та багажу (вантажобагажу), 1,2% – інші види страхування.

Додатково повідомляємо, Національний банк України 19 квітня 2021 року застосував до ТДВ «МІЖНАРОДНА СТРАХОВА КОМПАНІЯ» захід впливу у вигляді тимчасового зупинення всіх ліцензій за невиконання обов’язкових фінансових нормативів. Компанія не усунула вищезазначені порушення на дату ухвалення рішення про виключення з Державного реєстру фінансових установ.

Після виключення з Державного реєстру фінансових установ вищезазначені компанії втрачають статус фінансової установи.

Довідково

Національний банк має право ухвалити рішення про виключення фінансової установи з Державного реєстру фінансових установ, якщо установа не має чинних ліцензій на право  надання фінансових послуг. Порядок виключення фінансових установ з Державного реєстру фінансових установ визначений абзацом  сьомим пункту 1 розділу XIX Положення про Державний реєстр фінансових установ, затвердженим розпорядженням Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України від 28 серпня 2003 року № 41 (зі змінами).

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини