Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
У 2021 році частка непрацюючих кредитів у банках скоротилася на 11 в. п. до 30%

У 2021 році частка непрацюючих кредитів у банках скоротилася на 11 в. п. до 30%

Обсяг непрацюючих кредитів (NPL) в українських банках упродовж 2021 року зменшився на 85,2 млрд грн. Частка NPL у кредитному портфелі скоротилася за рік на 11 в. п. – із 41% на 1 січня 2021 року до 30% на 1 січня 2022 року. Поточний показник є найкращим результатом із початку 2017 року, відколи обсяг NPL визначається за оновленою методологією.

Якість кредитних портфелів підвищилася в банках усіх груп. Зокрема, у банків іноземних банківських груп (без банків РФ) та у банків з приватним капіталом частка NPL вже скоротилася нижче рівня 10%, який визначено цільовим для банківського сектору до кінця 2024 року в Стратегії Національного банку України.

Державні банки за 2021 рік скоротили обсяг непрацюючих кредитів найбільше – на 56,2 млрд грн, що становить майже дві третини від загального скорочення по банківському сектору. У результаті частка проблемних кредитів у державних банках за рік знизилася з 57,4% до 47,1%. Водночас вони й досі акумулюють понад 70% сукупного NPL-портфеля. Державні банки продовжують реалізацію планів зі зниження NPL, ухвалених Радою з фінансової стабільності. Це є необхідною передумовою для підвищення їх інвестиційної привабливості та одним із структурних маяків програми співпраці України з МВФ.

Коефіцієнт покриття NPL (відношення усіх резервів під збитки за кредитами до NPL) становив на кінець 2021 року 102%.

"Найсуттєвіше за останні роки зниження частки NPL у 2021 році відбулося в результаті списання банками зарезервованих непрацюючих кредитів та активізації кредитування. Для подальшого ефективного врегулювання непрацюючих кредитів потрібна спільна робота державних інституцій з удосконалення профільного законодавства, запровадження інституту сек’юритизації проблемних активів, створення інфраструктури вторинного ринку NPL тощо. Реалізація цих ініціатив разом зі зростанням нового якісного кредитного портфеля уможливлять стале зменшення частки NPL до цільових показників", – наголосив Голова Національного банку України Кирило Шевченко.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини