Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
У Національному банку відбулася презентація пам’ятної монети "Абсолютний"

У Національному банку відбулася презентація пам’ятної монети "Абсолютний"

У День захисників і захисниць України Голова Національного банку України Андрій Пишний спільно з українським боксером, абсолютним чемпіоном світу в надважкій вазі Олександром Усиком презентували пам’ятну монету "Абсолютний". Участь у презентації також взяли курсанти четвертого та п’ятого курсів Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Нова монета присвячена непересічній події на світовій спортивній арені: український боксер Олександр Усик у травні 2024 року вперше за останні чверть століття став абсолютним чемпіоном світу в надважкій вазі та об’єднав одразу чотири пояси, що стало потужним зарядом мотивації для кожного українця. 

"Яскрава перемога Олександра Усика посідає почесне місце на Олімпі українського спорту. Завдяки його непереможній силі духу та незламній вірі увесь світ знає, що навіть у найскладніші часи українці здатні на великі звершення, – сказав Голова Національного банку, презентуючи пам’ятну монету. – Назва монети – "Абсолютний" – увібрала в себе досягнення і Олександра Усика, і наших спортсменів, і всіх українців, які прагнуть до Перемоги, й найбільше – захисників та захисниць. Саме такі події та емоції варто зберігати й передавати далі".

Олександр Усик, який приєднався до презентації онлайн, зауважив: "Вдячний за таку високу честь, але хочу наголосити, що ця монета символізує усіх спортсменів, які виборюють медалі для нашої країни, а також всіх тих, хто зі зброєю в руках захищає Україну. Наші перемоги – це також нагадування світу, що українці борються за своє життя, за своїх рідних".

Про дизайн нової пам’ятної монети

На аверсі монети на дзеркальному тлі зображено традиційний кримськотатарський орнамент, що символізує кримське коріння Олександра Усика. Цей візерунок, використаний у дизайні одного з образів спортсмена на "битві поглядів" перед поєдинком за титул абсолютного чемпіона світу, підкреслює нерозривний зв’язок Криму з Україною. 

На реверсі в центрі композиції зображено стилізований образ чемпіона-спортсмена на тлі абрису монумента "Батьківщина-мати" – символу незламності та міцності українського народу. Внизу ліворуч і праворуч від силуету чемпіона зазначено написи: 18.05.2024 (дата проведення бою), АБСОЛЮТНИЙ і UNDISPUTED (титул, який виборов спортсмен).

Дизайн монети виконала Олександра Кучинська, скульптори – Володимир Атаманчук та Володимир Дем’яненко.

Про реалізацію нової пам’ятної монети

Пам’ятна монета "Абсолютний" введена в обіг 01 жовтня 2024 року. Вона має номінал 5 гривень, виготовлена з нейзильберу, категорія якості карбування – "спеціальний анциркулейтед". Тираж – до 50 тис. штук.

Придбати пам’ятну монету можна буде в інтернет-магазині нумізматичної продукції НБУ, а також у банків-дистриб’юторів (перелік яких зазначено на сторінці офіційного Інтернет-представництва Національного банку). Детальніша інформація про початок реалізації буде опублікована на офіційних сайтах інтернет-магазину НБУ та банків-дистриб’юторів.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини