Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Українці дедалі менше коштів отримують готівкою з платіжних карток

Українці дедалі менше коштів отримують готівкою з платіжних карток

Українці все менше коштів отримують готівкою з платіжних карток, віддаючи перевагу безготівковим операціям. Цьому сприяють розширення платіжної інфраструктури та мережі, де можна розрахуватися платіжними картками, а також подальші позитивні зміни у платіжних звичках, що посилилися зокрема і через введення карантинних обмежень.

Обсяги та кількість операцій зі зняття готівки падають

Загальна кількість операцій (безготівкових та отримання готівки) з використанням платіжних карток, емітованих українськими банками, у першому півріччі 2020 року становила 2 742,9 млн шт., а їх сума – 1 784,4 млрд грн.

Навіть попри складну ситуацію, пов’язану з карантинними обмеженнями через поширення коронавірусу, кількість зазначених операцій зросла на 16,6%, а сума – на 7,0%, якщо порівнювати з аналогічним періодом 2019 року.

Безготівкові операції у першому півріччі цього року продовжили зростати за кількістю та сумою. Їх частка переважала у загальній сумі та кількості операцій із платіжними картками. Так, кількість безготівкових операцій становила 2 360,6 млн шт. (86,1% усіх операцій), а сума – 982,9 млрд грн. (55,1% від суми усіх операцій із картками). Торік, за підсумками першого півріччя, цей показник становив 49,4%.

Водночас, у першому півріччі 2020 року кількість операцій з отримання готівки зменшилася на 12,0%, а сума – на 5,0% проти першого півріччя 2019 року.

Аналіз розподілу безготівкових операцій за їх видами свідчить: у січні–червні 2020 року, як і раніше, найбільша кількість операцій із використанням карток припадала на розрахунки в торговельних мережах – 49,5%, за сумою домінували перекази з картки на картку – 42,3% (середній чек однієї такої операції становив 1420 грн).

Користувачі все частіше віддають перевагу безконтактним платежам

Загальна кількість емітованих платіжних карток в Україні станом на 01 липня 2020 року становила 71,7 млн шт. Це більше на 4,9%, порівняно з січнем 2020 року*.

Для видаткових операцій (безготівкові та отримання готівки) упродовж червня використовувалося 36,4 млн шт. платіжних карток (50,7% усіх платіжних карток). 

Третина платіжних карток (33,9% або 12,3 млн шт.), із застосуванням яких були здійснені видаткові операції у червні 2020 року – безконтактні та токенізовані картки**.

Так, у червні 2020 року для здійснення операцій було використано 9,6 млн безконтактних карток. Це на 25,6% більше порівняно з січнем 2020 року. Кількість токенізованих карток, якими українці користувалися для здійснення операцій у червні 2020 року, становила майже 2,7 млн шт. Це на 22,5% більше, якщо порівнювати з січнем 2020 року.

Суттєве зростання популярності цих карток пояснюється тим, що платежі з їх використанням зручні, швидкі та безпечні.

Водночас, безготівкові операції з використанням безконтактних та токенізованих карток (за допомогою смартфонів та інших NFC-пристроїв) становили половину від загальної кількості та суми безготівкових операцій у торговельних мережах (50,1% та 50,9% відповідно).

Мережа прийому платіжних карток зростає

Мережа, де можна розрахуватися платіжними картками, продовжує зростати. За рік кількість суб’єктів господарювання, які приймають платіжні картки, зросла на третину (на 33,5%) – до майже 297 тисяч.

Крім того, в Україні на 11,2% зросла кількість торговельних POS-терміналів (до 340,6 тис. од.) порівняно з даними станом на 01 липня 2019 року. З початку 2020 року кількість торговельних POS-терміналів також зросла – на 5,0%.

Водночас, понад чотири п’ятих від усіх торговельних POS-терміналів забезпечують безконтактну оплату (84,3% торговельних POS-терміналів).

Кількість платіжних терміналів у торговельній мережі (контактних та безконтактних) у розрахунку на 1 млн постійного населення України*** на 01 липня 2020 року становила 8,5 тис. шт.

Регіональний розподіл термінальної мережі на території України залишається досить нерівномірним. Найменша кількість платіжних пристроїв на одного жителя спостерігається на заході країни та в Луганський, Донецькій областях. За кількістю платіжних карток та платіжних пристроїв для їх обслуговування домінують Київ та Київська, Дніпропетровська, Харківська області.

Довідково

Станом на 01 липня 2020 року в Україні зареєстровано 70 учасників карткових платіжних систем.


 * Із січня 2020 року змінилася періодичність надання банками статистичної інформації про платіжні картки. Відтепер банки звітують регулятору щомісяця, раніше – щокварталу. Відповідно кількість платіжних карток, із використанням яких була здійсненна хоча б одна видаткова операція, тепер рахується за один місяць (не за три, як раніше). Тож через це стало неможливим порівняння з минулорічними показниками кількості карток, які були використані для здійснення операцій (так звані активні картки). Зокрема, це також стосується порівняння кількості активних безконтактних та токенізованих  платіжних карток.

** Створені в результаті заміни реквізитів платіжних карток на унікальні цифрові ідентифікатори, які використовуються для здійснення операцій із застосуванням ґаджетів із функцією NFC (зокрема через платіжні сервіси Apple Pay, Google Pay, Garmin Pay та інші).

*** За даними Державної служби статистики України.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини