Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Урегульовано порядок повідомлення банками та небанківськими установами про виявлені розбіжності щодо кінцевих бенефіціарних власників та структуру власності  клієнта

Урегульовано порядок повідомлення банками та небанківськими установами про виявлені розбіжності щодо кінцевих бенефіціарних власників та структуру власності клієнта

Національний банк України урегулював порядок інформування банками та небанківськими установами про розбіжності між відомостями про кінцевих бенефіціарних власників (далі – КБВ) та структуру власності клієнта (далі – розбіжності щодо КБВ та структури власності) відповідно до актуальних вимог законодавства шляхом внесення змін до відповідних нормативно-правових актів з питань фінансового моніторингу.

Так, банки та небанківські фінансові установи мають повідомляти про виявлення розбіжностей держателю ЄДР – Міністерству юстиції України. Раніше такі повідомлення надсилалися Державній службі фінансового моніторингу.

Зокрема, зазначеними змінами передбачено:

  • строк для встановлення банком, небанківською фінансовою установою наявності / відсутності розбіжностей щодо КБВ та структури власності;
  • виявлення банком, небанківською фінансовою установою наявності розбіжностей  та повідомлення про їх виявлення згідно з порядком, установленим  Міністерством юстиції України.

Банки та небанківські установи матимуть один місяць перехідного періоду для приведення  у відповідність до зазначених змін анкети клієнтів, відповідних переліків клієнтів та реєстру розбіжностей.

Зміни затверджені постановою Правління Національного банку України від 05 жовтня 2024 року № 121 "Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України з питань фінансового моніторингу", що набирає чинності 08 жовтня 2024 року. Цією постановою внесено зміни до  Положення про здійснення банками фінансового моніторингу, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 19 травня 2020 року № 65 (зі змінами)  та до Положення про здійснення установами фінансового моніторингу, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 28 липня 2020 року № 107 (зі змінами).

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини