Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Верховний Суд підтвердив безпідставність вимог акціонерів виведеного з ринку АТ "БАНК ВЕЛЕС" до Національного банку

Верховний Суд підтвердив безпідставність вимог акціонерів виведеного з ринку АТ "БАНК ВЕЛЕС" до Національного банку

Касаційний цивільний суд у складі Верховного Суду 29 червня 2022 року залишив у силі постанову Київського апеляційного суду, якою було задоволено апеляційну скаргу Національного банку України та скасовано рішення Печерського райсуду міста Києва про стягнення з регулятора на користь трьох акціонерів виведеного з ринку АТ "БАНК ВЕЛЕС" 104 710 168,78 грн.

"Національний банк вітає законне та обґрунтоване судове рішення. Суд дійшов вірного висновку про те, що позивачі продовжують бути акціонерами цього банку, їх не було позбавлено права власності на акції, а лише обмежено у праві на управління банком, що є підставою для відмови в задоволенні касаційної скарги акціонерів банку", – зазначив начальник управління претензійно-позовної роботи Юридичного департаменту Національного банку України Віктор Григорчук.

Постанова Верховного Суду є остаточною та оскарженню не підлягає.

Нагадаємо, що Національний банк 10 грудня 2015 року ухвалив рішення відкликати банківську ліцензію та ліквідувати АТ "БАНК ВЕЛЕС"  за систематичні порушення та ризикову діяльність у сфері фінмоніторингу. Після скасування в судовому порядку цього рішення в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ексвласникам банку вдалося відновити контроль над фінансовою установою та призначити підконтрольного їм керівника.

У листопаді 2019 року підконтрольний акціонерам АТ "БАНК ВЕЛЕС" керівник через адвоката звернувся до Господарського суду міста Києва від імені банку з позовом про стягнення шкоди з Національного банку та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб у зв’язку з невідновленням діяльності банку.

На підставі приписів Закону України №590-IX, яким закріплена неможливість відновлення діяльності банку після початку процедури його ліквідації та передбачено невідворотність процедури ліквідації банків, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб 10 серпня 2020 року ухвалив рішення про продовження процедури виведення АТ "БАНК ВЕЛЕС" із ринку і призначив нового ліквідатора банку. Це дало змогу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб відновити контроль над банком в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань та продовжити ліквідаційну процедуру в банку. Після цього новий ліквідатор АТ "БАНК ВЕЛЕС" подав заяву про відмову від позову та закриття провадження у справі, яку суд повністю задовольнив.

Власники істотної участі банку у 2019 році звернулися до Печерського районного суду міста Києва з позовом до Національного банку про  стягнення майнової шкоди.

Печерський районний суд міста Києва 16 квітня 2020 року вирішив позовні вимоги акціонерів банку задовольнити і стягнути з Національного банку на користь Ірини Гончарової майнову шкоду у розмірі 35 066 570,70 грн, на користь Костянтина Бондарєва  – 34 654 967,27 грн на користь Олександра Кандиби – 34 988 630,81 грн.

Не погодившись із цим судовим рішенням, Національний банк оскаржив його у Київському апеляційному суді, який 25 листопада 2020 року задовольнив апеляційну скаргу Національного банку та скасував рішення Печерського районного суду міста Києва. Касаційний цивільний суд у складі Верховного Суду також підтримав правову позицію Національного банку.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини