Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Верховний Суд України скасував рішення судів попередніх інстанцій щодо неправомірності визнання банку "Новий" неплатоспроможним

Верховний Суд України скасував рішення судів попередніх інстанцій щодо неправомірності визнання банку "Новий" неплатоспроможним

Верховний Суд 15 квітня частково задовольнив касаційну скаргу Національного банку на рішення судів першої та апеляційної інстанцій у справі № 826/779/18. У цій справі суди попередніх інстанцій скасували рішення Національного банку про віднесення банку “Новий” до категорії неплатоспроможних.

Нагадаємо, Національний банк визнав банк "Новий" неплатоспроможним 13 липня 2017 року. Підставою для такого рішення було зменшення розміру регулятивного капіталу банку нижче однієї третини від мінімального рівня.

Акціонер банку Державне підприємство "Конструкторське бюро "Південне" ім. М. К. Янгеля" у січні 2018 року звернулося до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом до Національного банку. Позивач вказав, що Національний банк протиправно відмовив у погодженні плану припинення банківської діяльності банку "Новий" та прийняв рішення про його віднесення до категорії неплатоспроможних.

Суди першої та апеляційної інстанцій ухвалили рішення на користь позивача. Не погодившись, Національний банк звернувся до Верховного Суду із касаційною скаргою. У касаційній скарзі Національний банк зазначив, що суди першої та апеляційної інстанцій допустили втручання у дискреційні повноваження регулятора, оскільки приймати рішення про погодження або відмову в погодженні плану припинення банківської діяльності є повноваженням Національного банку.

Національний банк також зазначив, що суди попередніх інстанцій не надали правової оцінки тому, що акціонер порушив свій обов’язок щодо докапіталізації банку "Новий" до встановленого законодавством рівня, що призвело до настання неплатоспроможності банку.

Касаційну скаргу 15 квітня 2020 року було частково задоволено, а саме: скасовано рішення судів попередніх інстанцій, а справу направлено на новий розгляд до суду першої інстанції.

Детальніше про причини і результати очистки банківського сектору можна дізнатися на вебсайті "Велике банківське очищення".

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини