Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Виклики тривалої повномасштабної війни росії проти України – у фокусі уваги Ради з фінансової стабільності за останній рік

Виклики тривалої повномасштабної війни росії проти України – у фокусі уваги Ради з фінансової стабільності за останній рік

Національний банк оприлюднив восьмий Звіт про діяльність Ради з фінансової стабільності (далі – Рада) за період із серпня 2022 року до липня 2023 року.

Затяжна повномасштабна війна та російські терористичні атаки на українську інфраструктуру були домінуючими ризиками для фінансової системи України за останній рік. Рада традиційно зосередила діяльність на найактуальніших для фінансової стабільності питаннях та на кожному засіданні обговорювала системні ризики фінансового сектору. Члени Ради відзначили, що фінансовий сектор та економіка в цілому пристосовувалися до роботи в екстремальних умовах, у тому числі завдяки системній міжнародній фінансовій допомозі, ризики загалом знизилися порівняно з історично найвищим їх рівнем у першому півріччі минулого року.

Пріоритетним питанням порядку денного Ради стала підтримка роботи банківського сектору та його клієнтів під час війни. Зокрема, члени Ради розглянули та підтримали пропозиції уряду та Національного банку з оптимізації Державної програми “Доступні кредити 5-7-9%” та реалізацію проєкту “Power Banking” з огляду на їхню значущість для безперебійної роботи банківської системи та фінансової стабільності загалом.

Вагому увагу Рада приділила виконанню Україною завдань, визначених Меморандумом про економічну та фінансову політику з Міжнародним валютним фондом. Так, Рада розглянула та схвалила підготовлену Комітетом з фінансового розвитку нову Стратегію розвитку фінансового сектору України, сфокусовану на спротиві російській агресії та відновленні країни.

Рада також заслухала звіти про діяльність створених Радою робочих груп, зокрема про пожвавлення внутрішнього боргового ринку. Члени Ради підтримали необхідність подальшої оцінки ринкового попиту як умови активізації ринку внутрішніх боргових залучень та забезпечення повного рефінансування погашень за облігаціями внутрішньої державної позики у 2023 році.

У звітному періоді Рада також підтримала запропоновану Національним банком концепцію оцінки стійкості банків та банківської системи та заслухала звіт Фонду гарантування вкладів фізичних осіб про його роботу щодо повернення активів неплатоспроможних банків. 

Довідково

Рада з фінансової стабільності створена в березні 2015 року Указом Президента України. Це – міжвідомчий орган, платформа для фахових дискусій про фінансову стабільність.

До складу Ради входять: Голова Національного банку Андрій Пишний, Міністр фінансів Сергій Марченко (співголови Ради), Перший віцепрем'єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко (з травня 2023 року), Голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Руслан Магомедов, директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Світлана Рекрут, перший заступник Голови Національного банку Катерина Рожкова, заступник Голови Національного банку Дмитро Олійник, заступник Міністра фінансів України з питань європейської інтеграції Юрій Драганчук, заступник Керівника Офісу Президента України Ростислав Шурма.

Рада виявляє системні ризики та загрози для фінансової стабільності та розробляє рекомендації, щоб нівелювати вплив цих ризиків та загроз на фінансову систему.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини