Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Виступ Голови Національного банку Валерії Гонтаревої під час спільного брифінгу з Міністром фінансів Олександром Данилюком щодо переходу Приватбанку у державну власність

Доброго дня, шановні колеги!

Інформуємо вас, що вчора Національний банк відніс Приватбанк до категорії неплатоспроможних та звернувся до Уряду з пропозицією передати цей системно важливий банк у державну власність.

Ми дуже раді, що Кабінет Міністрів України підтримав наше звернення та ухвалив рішення про перехід банку у стовідсоткову власність держави. Це дасть країні можливість гарантувати всім вкладникам їх заощадження, а бізнесу – його кошти. Це також дозволить усунути загрози для фінансової стабільності у країні.

Ми переконані, що перехід банку у державну власність – це єдина можливість зберегти кошти вкладників банку та врятувати фінансову систему. У такий спосіб ми захищаємо понад 20 мільйонів громадян України, які обслуговуються і зберігають кошти в цьому банку. У першу чергу мова йде про 3.2 мільйона пенсіонерів, понад 500 тисяч студентів та 1,6 мільйона інших соціально незахищених громадян.

Не менш важливо для збереження фінансової стабільності та недопущення зростання соціальної напруги є те, що не втратять свої кошти та зможуть надалі безперебійно працювати 500 тисяч фізичних осіб-підприємців, а також 600 тисяч підприємств – від малих до великих.

А 3.6 мільйона працівників збережуть доступ до своєї зарплати, зокрема 2.2 мільйона працівників бюджетних установ та 1.4 мільйона працівників комерційних організацій.

Які проблеми Приватбанку загрожували фінансовій стабільності країни?

Понад два роки тому Національний банк розпочав найретельнішу за всю історію українського банківського сектору діагностику якості активів та потреб у капіталі банків. На сьогодні її завершено для 60 найбільших фінустанов, які становлять 98% банківської системи.

Інспекційні перевірки НБУ та стрес-тестування виявили нестачу капіталу Приватбанку. Ця нестача на 01 квітня 2016 року дорівнювала 113 мільярдів гривень. Крім кризових явищ в економіці країни, до цього призвела невиважена кредитна політика банку. Понад 97% корпоративного кредитного портфеля банку (близько 150 мільярдів гривень на 01 листопада 2015 року) – це кредити компаніям, пов’язаним із акціонерами.

Приватбанк, як і решта фінансових установ, у яких стрес-тестування виявило нестачу капіталу, повинен був подолати ці проблеми, адже правила однакові для всіх.

Менеджмент банку склав план докапіталізації та програму зі зменшення пов’язаного кредитування. Акціонер банку також особисто надав свою гарантію забезпечити виконання узгодженої з НБУ програми докапіталізації банку.

Але ні банк, ні акціонери ці програми не виконалиЗа останній рік Національний банк провів понад 30 зустрічей із власниками та керівниками фінустанови. Враховуючи системну важливість цього банку, Національний банк зі свого боку неодноразово подовжував терміни докапіталізації.

У результаті, станом на 01 грудня цього року нестача в капіталі Приватбанку зросла до 148 мільярдів гривень, а ліквідність банку суттєво знизилася. Банк майже рік не виконував нормативи обов’язкового резервування. А прострочена заборгованість банку перед регулятором за стабілізаційними кредитами становить 14 мільярдів гривень із загальної заборгованості в 19 мільярдів гривень.

Усвідомлюючи всі ці проблеми Приватбанку та ризики, які вони створюють для здоров’я фінансового сектору та економіки країни в цілому, ми вже не могли чекати довше.

Також акціонери, неспроможні виконати програму докапіталізації, надіслали до Кабінету Міністрів України лист із проханням про входження держави у капітал Приватбанку. Цим листом акціонери зобов’язалися реструктурувати кредити, надані банком юридичним особам, з урахуванням вимог Національного банку до 01 липня 2017 року.

Хочу зазначити, що перехід Приватбанку у державну власність відбудеться відповідно до ст. 41.1 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", яка визначає особливості продажу неплатоспроможного банку державі.

Ми розробили чіткий план дій, який зробить перехід Приватбанку до державної власності максимально безболісним для його клієнтів та водночас мінімізує ризики для стабільності фінансової системи.

  • Перш за все, банк продовжує свою роботу, усі карткові операції та розрахунки фізичних осіб проходять у звичайному режимі.
  • Тимчасово на один день (19 грудня) призупиняємо обслуговування клієнтів – юридичних осіб, що зумовлено технічними моментами.
  • Інших обмежень для клієнтів наразі не передбачено.
  • Клієнти матимуть вільний доступ до своїх поточних рахунків та депозитів, але дочасне розірвання строкових депозитів не передбачено.
  • Банкомати та термінали продовжують працювати, а розрахунки й надалі проводяться.

Ми розуміємо, що ситуація навколо настільки великого банку хвилює не лише його клієнтів, а й кожного українця. Чи не прискориться зростання цін? Чи не відбудеться значної девальвації гривні? Ці запитання ставить собі кожний громадянин України.

Ми запевняємо – ситуація під контролем.

З понеділка Національний банк планує підтримувати банк у разі потреб у ліквідності для забезпечення безперебійних виплат вкладів. Але оскільки велику частину вкладів складають строкові депозити, ми не очікуємо значного відтоку депозитів з Приватбанку і не передбачаємо суттєвого впливу цього фактору на валютний ринок та рівень інфляції.

У будь-якому разі Національний банк має в своєму арсеналі достатньо інструментів, які дозволять зменшити надмірні коливання обмінного курсу гривні. У нас є в міжнародних резервів $15.5 мільярда. Цього достатньо і для продажу валюти під час інтервенцій, і для виконання зобов’язань Уряду та НБУ.

Ще раз наголошую, що всі кошти фізичних та юридичних осіб, не пов’язаних із акціонерами, перебувають під захистом держави.

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини