Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Виступ Голови Національного банку Якова Смолія під час прес-брифінгу щодо оптимізації номінального ряду банкнот і монет гривні

Виступ Голови Національного банку Якова Смолія під час прес-брифінгу щодо оптимізації номінального ряду банкнот і монет гривні

Доброго дня, шановні колеги!

Сьогодні ми зустрічаємося з Вами у багатьох містах України – Києві, Дніпрі, Одесі, Харкові, Львові та Хмельницькому, щоб презентувати громадськості зміни у банкнотно-монетному ряді гривні, якими ми наводимо лад у готівковому обігу.

Попри те, що безготівкові розрахунки стають дедалі популярнішими в Україні, готівка досі залишається найбільш важливим платіжним засобом.

Наша національна валюта – її банкноти і монети – це те, з чим кожен з нас має справу щодня незалежно від місця знаходження, професії чи віку. Тому для нас особливо важливо, щоб гривня у будь-якій матеріальній формі була високоякісною, захищеною і надійною, а розрахунки з нею – комфортними.

Вже цього року ми зробимо для цього два рішучі кроки:

  • перше – монети 1, 2 та 5 копійок перестануть бути платіжним засобом в Україні та будуть виведені з обігу. Також з обігу поступово буде вилучатися монета 25 копійок, яка поки залишається платіжним засобом;
  • друге – буде введено у обіг банкноту нового номіналу – 1 000 гривень.

У результаті – після завершення цих процесів вилучення монет і введення в обіг банкноти нового номіналу протягом наступних трьох років – банкнотно-монетний ряд гривні скоротиться із 17 номіналів до 12. Всього в ньому залишиться 6 номіналів монет та 6 номіналів банкнот.

Так він стане більш впорядкованим. Саме ряд з 11-13 номіналів є найбільш вживаним підходом для провідних країн у різних куточках світу – від США, Канади, Великої Британії до Чехії, Данії, Швейцарії та Австралії.

Навіщо ми вносимо такі зміни до номінального ряду?

Я можу назвати одразу три ключові причини таких рішень – зручність для користувачів, економічна, доцільність, економія для держави і бізнесу.

Розповім детальніше.

Причина перша – зручність для користувачів. Завдяки змінам, які ми сьогодні презентуємо, середня кількість монет на одного українця зменшиться майже удвічі, а банкнот – майже на третину. Як наслідок, готівкові розрахунки та заощадження стануть простішими.

Причина друга – економічна доцільність. З огляду на зростання рівня доходів і цін в українців вже фактично відпала потреба в дрібних монетах і натомість з’явилася потреба в банкноті вищого номіналу, ніж 500 гривень.

Змінилася і структура банкнот в обігу. Зараз більше 55% з них припадає на банкноти номіналом 500 грн і ще третина – на 200 грн. Зважаючи на світовий досвід, таке наближення до 50% свідчить про потребу введення вищого номіналу.

Отже, необхідність уведення у обіг банкноти в 1000 гривень назріла вже доволі давно.

Причина третя – економія для держави і бізнесу. Витрати держави та учасників готівкового обігу на виготовлення, оброблення, транспортування, зберігання банкнот і монет тепер знизяться.

Отже, коли і як ці рішення буде втілено в життя?

Монети 1, 2 та 5 копійок перестануть бути платіжним засобом в Україні з 01 жовтня 2019 року. Відтоді їх не прийматимуть під час розрахунків готівкою за товари та послуги, а Національний банк почне вилучати ці монети з готівкового обігу.

Водночас громадяни зможуть без обмежень та безкоштовно обміняти ці монети на монети та банкноти інших номіналів упродовж наступних трьох років.

Крім того, ми плануємо поступово почати вилучати з обігу і монети номіналами 25 копійок. На відміну від 1, 2 та 5 копійок, 25 копійок поки що залишаться у готівковому обігу. Ними можна буде розраховуватися. Але ті монети, що потраплятимуть у банки, не повертатимуться назад в обіг. Тож поступово їх ставатиме все менше у обігу.

Банкнота ж нового номіналу 1 000 гривень з’явиться у обігу 25 жовтня 2019 року.

А зараз пропоную Вашій увазі нову банкноту найвищого номіналу.

(Пауза, беремо в руки тубу)

Згідно з процедурою зняття грифу таємності я маю розкрити цю тубу та продемонструвати Вам ще нерозрізаний аркуш з новими банкнотами.

(Відкриваємо тубу, демонструємо перед камерами аркуш та даємо 1 хвилину для зйомки)

Ви бачите, що за дизайном ця банкнота наслідує банкноти нового модернізованого покоління гривні – оновлені 20, 100 та 500 гривень.

На лицьовій стороні нової банкноти зображено портрет Володимира Вернадського.

На зворотній стороні надруковано зображення будівлі Президії Національної академії наук України.

Нова банкнота поєднала у собі провідні технології дизайну та захисту.

Ми поступово наближаємося до завершення формування номінального ряду поточного покоління і починаємо готуватися до роботи над дизайном наступного, ще більш сучасного покоління гривні.

Дякую Вам за увагу та передаю слово для детальної розповіді про систему захисту нової банкноти номіналом 1 000 гривень та її дизайн.

Прошу!

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини