Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Виступ Голови Національного банку Якова Смолія під час прес-брифінгу щодо рішень з монетарної політики

Виступ Голови Національного банку Якова Смолія під час прес-брифінгу щодо рішень з монетарної політики

Доброго дня, шановні колеги!

Доводжу до вашого відома, що Правління прийняло рішення залишити облікову ставку незмінною на рівні 17,0% річних. Друге поспіль рішення про збереження ключової ставки на поточному рівні пов’язане з тим, що, на нашу думку наразі, після її чотирьохетапного підвищення, монетарні умови достатньо жорсткі, щоб забезпечити зниження інфляції до цільових показників у середньостроковій перспективі.

Які тенденції демонструвала інфляція з часу попереднього рішення?

У квітні інфляція, як ми й очікували, продовжувала знижуватися. Вона уповільнилась до 13,1% у річному вимірі і, відтак, її відхилення від квітневого прогнозу Національного банку було незначним. Його спричинили найбільш волатильні компоненти цього показника – насамперед ціни на сирі продукти харчування. У квітні вони демонстрували все ще високі темпи зростання, частково – через недостатню пропозицію окремих товарів на внутрішньому ринку та розширення експорту, частково – через подальше пожвавлення споживчого попиту.

Водночас проведення Національним банком жорсткої монетарної політики продовжувало стримувати фундаментальний інфляційний тиск. Про це свідчить показник базової інфляції – він у квітні залишився незмінним − на рівні 9,4% у річному вимірі − та відповідав нашому останньому прогнозу.

Найвідчутніше вплив монетарної політики проявився через канал обмінного курсу гривні, сприяючи його зміцненню з кінця січня поточного року. Таку ж тенденцію на валютному ринку підтримували високі ціни на товари українського експорту – метали, руду та зернові. Зокрема, лідерами продажу валюти на міжбанківському ринку завдяки сприятливій зовнішній кон’юнктурі були гірничо-металургійні компанії. Додатковим джерелом пропозиції валюти на ринку виступали банки, які поступово починають відігравати більш активну роль на міжбанківському валютному ринку завдяки нещодавньому розширенню їх можливості проводити на ньому власні операції з іноземною валютою.

Окреслені чинники забезпечили зміцнення гривні як відносно долара США, так і валют країн-торговельних партнерів. Це, у свою чергу, позначилося насамперед на цінах палива та імпортних товарів.

За домінування пропозиції іноземної валюти над попитом Національний банк користувався можливістю наростити міжнародні резерви, необхідні для забезпечення макрофінансової стабільності, без тиску на рух курсу. Загалом з початку року чиста купівля валюти Національним банком у резерви перевищила 1,2 млрд дол. США.

Також завдяки послідовній монетарній політиці та ситуації на валютному ринку спостерігається певне покращення інфляційних очікувань. Свої прогнози інфляції на подальші 12 місяців наблизили до нашого і домогосподарства, і банки, і фінансові аналітики.

Якою буде подальша динаміка інфляції?

Ми розраховуємо, що квітневе відхилення загальної інфляції від прогнозу буде нівельоване в наступні місяці, і споживча інфляція продовжить поступово знижуватися відповідно до прогнозу, який ми оприлюднили минулого місяця. Зокрема, у травні, за нашими оцінками, інфляція суттєво уповільниться, відображаючи як статистичні ефекти бази порівняння, так і значне здешевлення продуктів харчування.

Інфляція становитиме 8,9% на кінець поточного року і повернеться до цільового діапазону в середині наступного року. Цьому й надалі сприятимуть монетарні умови, які на сьогодні вже  достатньо жорсткі.

Разом з тим, такий прогноз буде залишатися актуальним лише за умови реалізації його ключового припущення – подальшого поступу в здійсненні структурних реформ, зокрема в рамках програми розширеного фінансування Міжнародного валютного фонду.

Ці реформи критичні як для збереження макрофінансової стабільності, так і для забезпечення довгострокового економічного зростання в Україні. Найближчий час буде вирішальним для ухвалення рішень, важливих для продовження співпраці з офіційними кредиторами України.

Необхідність такої співпраці останнім часом лише посилилася з огляду на погіршення доступу країн, що розвиваються, до глобального ринку капіталу. За останні півтора-два місяці інтерес інвесторів до таких країн послабився через очікування швидшого переходу Федеральної резервної системи США до більш жорсткої монетарної політики, посилення геополітичної напруги і протекціонізму у світі, а також поновлення зміцнення долара США. Минулого місяця приплив капіталу до країн, ринки яких розвиваються, призупинився, а вартість боргових залучень для них зростає.

За умов обмеженого доступу на світові ринки капіталу Україні важливо докласти максимум зусиль для реалізації реформ та пожвавлення співпраці з МВФ, що є запорукою поліпшення інвестиційного клімату.

Чому ми вирішили зберегти облікову ставку без змін попри окреслені ризики?

Правління Національного банку вважає, що за умови реалізації припущень базового сценарію поточні монетарні умови вже достатньо жорсткі, щоб знизити інфляцію у середньостроковій перспективі.

Водночас, у разі посилення ризиків для зниження інфляції та макрофінансової стабільності, у тому числі через відсутність прогресу у проведенні структурних реформ та доступу до відповідного  офіційного фінансування, ми можемо підвищити облікову ставку до рівня, необхідного для повернення інфляції до встановлених середньострокових цілей.

Ви зможете ознайомитися з підсумками дискусії членів Комітету монетарної політики, яка передувала прийняттю Правлінням цього рішення, 04 червня.

Також сьогодні на веб-сайті Національного банку буде опубліковано календар засідань Правління з питань монетарної політики на 2019 рік.

Наступна наша зустріч з питань монетарної політики відбудеться 12 липня цього року.

Дякую за увагу!

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини