Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Виступ заступника Голови Національного банку Юрія Гелетія під час пресбрифінгу щодо рішень з монетарної політики

Виступ заступника Голови Національного банку Юрія Гелетія під час пресбрифінгу щодо рішень з монетарної політики

Доброго дня, шановні колеги! Доводжу до вашого відома, що Правління Національного банку прийняло рішення підвищити облікову ставку до 6,5% річних.

Воно спрямоване на поступове повернення інфляції до цілі в 5% в умовах відновлення української та світової економіки.

Якою була динаміка цін на початку 2021 року?

У січні інфляція очікувано прискорилася та вийшла за межі цільового діапазону 5±1 в.п. За попередніми оцінками Національного банку, інфляція продовжила прискорення і в лютому. Зокрема, споживча інфляція перевищила прогноз Національного банку, а інфляційні очікування залишилися підвищеними.

Водночас фундаментальний інфляційний тиск у січні-лютому загалом відповідав прогнозній траєкторії центрального банку. 

У перші місяці 2021 року на прискорення інфляції впливала низка чинників. Серед них:

  • подорожчання продуктів харчування та палива;
  • посилення інфляційного тиску з боку країн-торговельних партнерів;
  • збереження стійкого внутрішнього споживчого попиту.

Крім того, на ціни продовжують впливати ефекти від минулорічного послаблення гривні.

Якою буде інфляція надалі?

Усередині  поточного року зростання споживчих цін досягне пікових значень. Проте надалі інфляція почне сповільнюватися і повернеться в цільовий діапазон у першому півріччі 2022 року.

Досить швидке відновлення світової та української економіки  формуватиме відчутний інфляційний тиск упродовж всього року. Водночас інфляційна динаміка поступово розвернеться внаслідок надходження на ринки нового врожаю, вичерпання ефекту низької бази порівняння для окремих товарів та підвищення облікової ставки Національним банком.

Так, наприкінці цього року інфляція сповільниться і в першому півріччі 2022 року закріпиться в цільовому діапазоні 5% ± 1 в. п.

Які ще фактори враховано в рішенні щодо облікової ставки?

Основним припущенням, яке Правління Національного банку бере до уваги, залишається продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом. Національний банк очікує подальшого прогресу України в перемовинах із МВФ.

Співпраця з МВФ та іншими міжнародними партнерами є важливою для фінансування бюджетних потреб та надання економіці додаткових стимулів для зростання. Завдяки цьому Україна зможе підтримувати міжнародні резерви на рівні близько 30 млрд дол. США.

Ключовим ризиком для макрофінансової стабільності, як і раніше, залишається посилення карантинних обмежень в Україні й у світі

Дійсно, програми вакцинації в окремих країнах вже демонструють свою ефективність, утім їх розгортання відбувається досить повільно. Тож ризики посилення карантинних обмежень цього року залишаються актуальними. Зокрема в деяких регіонах України впродовж останніх місяців захворюваність помітно зросла.

Відтак пандемія все ще створює загрозу зниження ділової активності та охолодження споживчого та інвестиційного попиту. Це, відповідно, може мати стримуючий вплив на інфляцію.

Натомість швидке відновлення ділової активності, пожвавлення товарних ринків, відкладений ефект від масштабних стимулюючих заходів, а також ймовірна реалізація відкладеного споживчого попиту створюють ризики прискорення світової інфляції. У таких умовах вірогідним є, зокрема, й подальше посилення інфляційного тиску з боку країн – торговельних партнерів України

Актуальними також є й інші ризики: :

  • волатильність на глобальних ринках капіталу;
  • більш різке погіршення умов торгівлі;
  • ескалація військового конфлікту на сході країни чи її кордонах.

З огляду на існуючий баланс ризиків й істотне посилення фундаментального інфляційного тиску впродовж останніх місяців, Правління Національного банку підвищило облікову ставку до 6,5%.

Якою буде монетарна політика НБУ надалі?

Національний банк готовий до більш рішучого підвищення облікової ставки для обмеження фундаментального інфляційного тиску, стабілізації очікувань та приведення інфляції до цілі.

Національний банк залишається відданим своєму обов’язку з досягнення цілі з інфляції. Тому монетарна політика й надалі спрямовуватиметься на попередження інфляційного сплеску, який може бути  контрпродуктивним для економічного розвитку країни.

Дякую за увагу!

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини