Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Виступ заступника Голови НБУ Сергія Ніколайчука під час Економічного та фінансового діалогу між ЄС та Західними Балканами, Туреччиною, Грузією, Республікою Молдовою та Україною

Виступ заступника Голови НБУ Сергія Ніколайчука під час Економічного та фінансового діалогу між ЄС та Західними Балканами, Туреччиною, Грузією, Республікою Молдовою та Україною

Доброго дня, шановні колеги!

Для мене велика честь виступати перед цим поважним зібранням. Україна вперше бере участь у діалозі такого високого рівня. Ми вдячні за можливість посилити взаємодію з нашими європейськими партнерами та цінуємо непохитну підтримку ЄС у ці складні часи.

Разом ми створили Ukraine Facility — всеосяжний та амбітний інструмент, спрямований на підтримку розвитку України та сприяння її відновленню від наслідків російської агресії.

Лютий 2022 року ознаменувався глибокими змінами в глобальному ландшафті та реальності

Кожна країна, що бере участь у цьому діалозі, відчула на собі прямі економічні наслідки. Подолання викликів, спричинених повномасштабним вторгненням росії, безсумнівно, є складним завданням. Однак історія свідчить, що Європа може протистояти навіть найсерйознішим труднощам завдяки рішучим і спільним діям. Реалізація належної політики може допомогти досягти стабільної адаптації економіки та поліпшити середньострокові перспективи її зростання.

Однак у сучасному глобальному контексті Європа залишається вразливою до значних безпекових ризиків

Епоха спокою і дивідендів миру остаточно завершилася. Як заявив Жозеп Боррель, Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки: "Війна високої інтенсивності із застосуванням звичайних озброєнь в Європі більше не є фантазією". Необхідно визнати ці ризики, оскільки вони мають суттєві наслідки.

Історично склалося так, що світ проігнорував агресію росії проти Грузії у 2008 році. А реакція на агресію росії проти України у 2014-2015 роках, хоча й спричинила санкції, була, зрештою, слабкою і не змогла зупинити подальшу агресію рф. Події з 2022 року мають стати важливим уроком неадекватності наших попередніх контрзаходів.

На щастя, зараз ЄС адаптується до цієї нової реальності. Як підкреслив Президент Європейської Ради Шарль Мішель: "Якщо ми не сформуємо відповідну реакцію ЄС і не надамо достатньої підтримки Україні, щоб зупинити росію, ми ризикуємо стати наступною мішенню. Тому ми повинні бути готовими до оборони, а економіка має перейти на "воєнні рейки". Якщо ми хочемо миру, ми повинні готуватися до війни".

Разом з адаптацією до цієї нової реальності одним із найефективніших методів пом’якшити такі ризики є подальша підтримка України

Позбавлення агресора можливості досягти своїх цілей — зламати Україну та віддалити її від ЄС — суттєво зменшує вірогідність розгортання сценаріїв війни не лише на нашому континенті, а й у всьому світі.

У цьому контексті ми висловлюємо нашу вдячність ЄС та його державам-членам за прогрес у питанні використання надзвичайних прибутків від знерухомлених російських активів на користь України. Однак вкрай важливо продовжувати зусилля щодо конфіскації знерухомлених активів як адекватної протидії російській агресії. Ризики для європейської та світової фінансових систем, пов'язані з конфіскацією, значно нижчі, ніж ризики, пов'язані з ескалацією загроз безпеці.

Подальший санкційний тиск і зусилля, спрямовані на скорочення операцій європейських банків і корпорацій у росії, що зменшують її економічний і військовий потенціал, також мають велике значення.

Цілі України узгоджуються зі стратегічними цілями ЄС. Наша країна досягла значного прогресу в багатьох галузях, незважаючи на повномасштабну війну, що триває

Завдяки міжнародній підтримці та виваженій політиці ми й надалі забезпечуємо макроекономічну і фінансову стабільність та закладаємо основу для економічного відновлення навіть в умовах повномасштабної війни.

Минулого року нам вдалося знизити інфляцію до нашого цільового показника – 5% й утримувати її на близькому до цілі рівні, створюючи передумови для пом'якшення монетарної політики і валютних обмежень. Наш банківський сектор залишається стійким, добре капіталізованим і ліквідним, а отже, гарно пристосованим для підтримки реального сектору шляхом пожвавлення кредитування. У 2023 році зростання ВВП становило 5,3% після скорочення на 29% у 2022 році. Цього року ми прогнозуємо подальше зростання ВВП на 3–4%. 

Ми прагнемо побудувати процвітаючу країну з інноваційною економікою, ліберальним ринком, ефективними державними інституціями, передовим цифровим державним управлінням, сильним громадянським суспільством і глибоко вкоріненими демократичними традиціями. У середньостроковій перспективі ми хотіли б повторити успіх наших сусідів з Центральної та Східної Європи, які були визначними рушіями економічного зростання ЄС протягом останніх двох десятиліть.

Дякуємо за вашу увагу та постійну підтримку в нашій спільній роботі на шляху до безпечної та процвітаючої Європи.

Довідково

Економічний та фінансовий діалог ЄС та держав-кандидатів і потенційних держав-кандидатів щороку проводиться під час засідання Ради Європейського Союзу з економічних та фінансових питань. Цього року Україна як держава-кандидат на вступ до ЄС вперше взяла участь у цьому заході. Він відбувся 14 травня 2024 року в Брюсселі (Бельгія). 

 

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини