Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Власний капітал Національного банку збільшився на 29% за перше півріччя 2024 року

Власний капітал Національного банку збільшився на 29% за перше півріччя 2024 року

27 серпня 2024 року підписано проміжну скорочену консолідовану фінансову звітність Національного банку за перше півріччя 2024 року.

За підсумками півріччя обсяг активів Національного банку майже не змінився (зменшився на 1%), якщо порівнювати з консолідованими даними станом на 31 грудня 2023 року, та становить 2 378 млрд грн.

На це вплинуло:

  • зменшення на 6,5% обсягу міжнародних резервів – до 37,9 млрд дол. США на кінець першого  півріччя 2024 року (з 40,5 млрд дол. США  – на кінець 2023 року), в тому числі:
    • збільшення на 11% обсягу цінних паперів нерезидентів у портфелі Національного банку упродовж першого півріччя 2024 року – до  1 195,5 млрд грн;
    • зменшення обсягу коштів та депозитів в іноземній валюті та банківських металах на 27,8%– до 269,3 млрд грн на кінець першого півріччя 2024 року;
  •  зменшення на 18% обсягу кредитного портфеля за рахунок погашення банками довгострокової заборгованості за працюючими кредитами.

Зобов’язання Національного банку станом на кінець першого півріччя 2024 року становлять 1 834 млрд грн (77% від активів).

Основні зміни у зобов’язаннях Національного банку відбулися за статтями:

  • кошти банків, обсяг яких збільшився на 31% до 282,8 млрд грн;
  • кошти державних та інших установ, обсяг яких зменшився на 57% до 60 млрд грн;
  • зменшення до 70,8 млрд грн (на 17,7%) обсягів зобов’язань за кредитами, отриманими Національним банком від МВФ, що насамперед зумовлено плановим погашенням частини заборгованості перед фондом у першому півріччі 2024 року.

Збільшення розміру власного капіталу Національного банку в першому півріччі 2024 року на 29% – з 420 млрд грн до 543 млрд грн – відбулося переважно за рахунок накопичення прибутку поточного року.

Сума консолідованого фінансового результату Національного банку за перше півріччя цього року становила 122,6 млрд грн. Найбільший вплив на суму прибутку мали результати переоцінки фінансових інструментів у розмірі 115,4 млрд грн, що переважно є наслідком зміни офіційного валютного курсу та їх справедливої вартості.

Водночас звертаємо увагу, що консолідований прибуток, відображений у фінансовій звітності Національного банку, – це не частина прибутку до розподілу, яка підлягає перерахуванню до Державного бюджету. Зобов’язання Національного банку в частині прибутку до розподілу, яка підлягає перерахуванню до Державного бюджету, будуть сформовані за підсумками всього 2024 року та оприлюднено навесні 2025 року.

Остаточний обсяг частини прибутку до розподілу Національного банку, що підлягатиме перерахуванню Національним банком до Державного бюджету у 2025 році, залежатиме від фактичних макроекономічних показників у 2024 році та визначатиметься після підтвердження зовнішнім аудитом і затвердження Радою Національного банку річної фінансової звітності Національного банку за 2024 рік.

Довідково

Консолідована фінансова звітність Національного банку України (далі – ПСКФЗ) надає  інформацію для пояснення подій та операцій, які є суттєвими для розуміння змін у фінансовому стані та результатах діяльності Національного банку з дати затвердження останньої річної Консолідованої фінансової звітності Національного банку.

ПСКФЗ за період, що закінчився 30 червня 2024 року, розглядається разом із річною консолідованою фінансовою звітністю Національного банку станом на 31 грудня 2023 року, складеною відповідно до Міжнародних стандартів фінансової звітності, підтвердженою зовнішнім аудитом (компанією ТОВ «Ернст енд Янг «Аудиторські послуги») та затвердженою Радою Національного банку.

Проміжна консолідована фінансова звітність Національного банку за період, що закінчився 30 червня  2024 року, складена із застосуванням облікової політики, оцінок, суджень і припущень, що й остання річна консолідована фінансова звітність.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини