Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Єдині підходи до формування та використання QR-коду підвищать зручність та швидкість розрахунків

Єдині підходи до формування та використання QR-коду підвищать зручність та швидкість розрахунків

Національний банк розробив єдині підходи до формування та використання QR-коду для здійснення безготівкового переказу коштів із рахунку на рахунок (далі – кредитові перекази).

Сьогодні учасники платіжного ринку України вже використовують QR-коди для переказу коштів, у тому числі для оплати товарів та послуг. Водночас немає єдиних підходів до формування QR-кодів, тому учасники ринку формують їх за власними правилами. Через це відсутня взаємосумісність, коли QR-код, сформований одним учасником, оброблявся б у інфраструктурі іншого учасника. Це створює незручності як для надавачів товарів і послуг, так і для їх клієнтів.

У зв’язку з цим та у відповідь на побажання учасників українського платіжного ринку Національний банк вирішив запровадити єдині підходи до використання QR-коду для переказу коштів, зокрема кредитових переказів.

Відповідні норми містить проєкт постанови Правління Національного банку України "Про затвердження Правил формування та використання QR-коду для здійснення кредитових переказів" (далі – Проєкт), що пропонується для громадського обговорення.

У документі викладено вимоги до формування елементів даних QR-коду, зокрема до:

  • структури полів, назви та призначення елементів;
  • довжини цих елементів, уключаючи їх обов’язковість та наповнення даними  залежно від призначення елемента;
  • характеристик символів QR-коду;
  • методів кодування символів даних;
  • форматів символів;
  • характеристик розмірів QR-коду;
  • правил корекції помилок;
  • алгоритмів декодування посилань;
  • інших параметрів, визначених міжнародним стандартом ISO/IEC 18004:2015.

Аналогічні підходи до формування та використання QR-коду для здійснення кредитових переказів запроваджені багатьма країнами Європейського Союзу (зокрема, Австрією, Німеччиною, Бельгією, Фінляндією та Нідерландами).

Загалом QR-код може використовуватися під час оплати товарів та послуг (зокрема для формування рахунків на сплату державних, адміністративних та комунальних послуг тощо), а також для здійснення переказу коштів із рахунку на рахунок.

Водночас формування та використання QR-коду не буде обов’язковим. Проте, у разі використання QR-коду для здійснення кредитових переказів, учасники безготівкових розрахунків мають забезпечити його формування та використання у відповідно до Проєкту.

Єдині підходи до формування та використання QR-коду для здійснення кредитових переказів сприятимуть:

  • підвищенню зручності та швидкості розрахунків;
  • суттєвому зниженню операційних ризиків, пов’язаних із помилковим заповненням платіжних реквізитів;
  • автоматизації бізнес-процесів учасників безготівкових розрахунків;
  • як результат – зростанню обсягів безготівкових розрахунків.

Аналіз регуляторного впливу цього Проєкту.

Зауваження та пропозиції до Проєкту приймаються до 06 травня 2020 року на поштову та електронну адресу Національного банку України.

Поштова адреса: 01601, м. Київ, вул. Інститутська, 9, Національний банк України, Департамент платіжних систем та інноваційного розвитку.

Електронна адреса: 22SPRA@U1H0, [email protected].

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини