Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

З нагоди Дня захисника України презентовані художня поштова марка та пам’ятна монета

Сьогодні, 12 жовтня 2015 року, УДППЗ "Укрпошта" та Національний банк України презентували художню поштову марку та пам’ятну монету, присвячені новому українському святу – Дню захисника України.

У заході брали участь в. о. генерального директора УДППЗ "Укрпошта" Ігор Ткачук, директор Департаменту грошового обігу Національного банку України Віктор Зайвенко, директор Монетного двору Володимир Решинський, працівники УДППЗ "Укрпошта" та Національного банку, які брали участь в АТО, – Іван Лавріненко  та Віктор Носулько, художники, автори ескізів монети та марки Олександр і Сергій Харуки.

Національний банк України 12 жовтня 2015 року ввів у обіг пам’ятну монету "День захисника України" , присвячену вшануванню мужності та героїзму борців за національну свободу.

Монета має цікаве художнє рішення – на аверсі монети на тлі орнаменту зображено постать Пресвятої Богородиці, під омофором якої розташувалися козаки (ліворуч) та сучасні воїни-захисники (праворуч). На реверсі монети на тлі камуфляжу (для цього використано технологію тамподруку, тобто нанесення кольорового зображення) стилізовано зображено тризуб – Знак Княжої Держави Володимира Великого, угорі написи півколом: ЗА ЧЕСТЬ! ЗА СЛАВУ! ЗА НАРОД!

Пам’ятна монета має номінал 5 гривень, її виготовлено з нейзильберу, категорія  якості карбування – "спеціальний анциркулейтед", маса – 16,5 г, діаметр – 35,0 мм, тираж – 50 000 штук. Гурт монети – рифлений.

Коштує пам’ятна монета "День захисника України" 29 гривень.

Придбати пам’ятні монети за цінами Національного банку України можна в усіх територіальних управліннях Національного банку України (крім Головного управління  Національного банку України в Автономній Республіці Крим, управлінь в Донецькій і Луганській областях) та в дистриб’юторів Національного банку України з продажу пам’ятних монет (АТ "Ощадбанк", ПАТ "КБ "Хрещатик", ПАТ "ОКСІ БАНК").

Над створенням пам’ятної монети працювали художники Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук та скульптори Володимир Атаманчук, Святослав Іваненко.

Як зауважив директор Департаменту грошового обігу Національного банку України Віктор Зайвенко, День захисника України – нове свято для незалежної України, але не нове в українській історії.

"Саме в день Покрови Пресвятої Богородиці українське козацтво вшановувало своє військо. У народі це свято ще називається Козацька Покрова. Образ Божої Матері, яка тримає білу довгу покрову, став своєрідним оберегом України, символом її споконвічного прагнення до мирного життя", – сказав він та подякував усім захисникам української землі за їх героїзм та незламність.

Віктор Зайвенко додав, що працівники Національного банку намагаються допомагати нашій армії. Так з початку військової агресії проти нашої держави Національний банк  передав для потреб АТО більше 100 автомобілів, у тому числі броньованих, що можуть використовуватися для  вивезення поранених із зони активних бойових дій. Також на зібрані працівниками кошти придбано та передано в зону АТО найнеобхіднішу техніку та оснащення для українських солдатів.

Участь у презентації взяли також працівники УДППЗ "Укрпошта" та Національного банку, які брали участь в АТО, – поштовик Іван Лавріненко  та начальник відділу супроводження систем електронного документообігу Департаменту забезпечення діяльності Національного банку України Віктор Носулько.

На думку Віктора Носулька, який у березні 2014 року був мобілізований до лав Збройних сил України та нещодавно повернувся до роботи в Національному банку, це свято усіх, хто зі зброєю в руках на передовій захищає мир і спокій, хто поклав своє життя за Батьківщину, хто готовий це зробити за необхідності. "Упевнений, що завдяки спільним діям наших захисників ми відновимо територіальну цілісність та незалежність України, а презентовані сьогодні марки та монети нагадуватимуть нашим нащадкам лише про історичні події, а не про реальні військові дії", – підкреслив він.

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини