Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
За перше півріччя 2021 року банки видали понад 3,6 млрд грн нової іпотеки – результати опитування

За перше півріччя 2021 року банки видали понад 3,6 млрд грн нової іпотеки – результати опитування

Українські банки повідомили, що в червні 2021 року видали 955 іпотечних кредитів на загальну суму 774,6 млн грн. Загалом за другий квартал банками видано 2839 іпотечних кредитів майже на 2,3 млрд грн, за перше півріччя – 4652 іпотечних кредити на загальну суму понад 3,6 млрд грн. 

Порівняно з першим півріччям минулого року обсяги нового іпотечного кредитування зросли в 2,5 раза за кількістю договорів та в 3,4 раза у грошовому вимірі.

Про це свідчать результати чергового опитування банків про обсяги наданих населенню іпотечних кредитів.

Кредити на купівлю житла на вторинному ринку нерухомості ще більше посилили свою перевагу: у червні їх частка перевищила 90% від усіх наданих іпотечних кредитів як за кількістю договорів, так і за грошовим обсягом.

Ринок іпотечного кредитування залишається дуже концентрованим: п’ять найактивніших банків уклали 90% нових угод. 

Середньозважена ефективна ставка іпотечного кредиту становила в червні 17,3% на первинному і 13,2% – на вторинному ринку. За другий квартал ставки знизилися відповідно на 0,1 в. п. та на 0,7 в. п.

Довідково

Щомісячні результати опитування банків – це самооцінка банками власних іпотечних портфелів. Тому вони можуть не збігатися з офіційною статистикою, розміщеною на сторінках офіційного Інтернет-представництва Національного банку України в розділі "Статистика".

Відмінності зумовлені насамперед використанням банками управлінської звітності для цілей складання таблиці даних стосовно іпотечних портфелів. Такий підхід точніше відображає тип застави за кредитами, а отже, й сутність класифікації кредитів.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини