Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Зростання кредитів значно прискорилося, рентабельність капіталу покращилася – Огляд банківського сектору

Зростання кредитів значно прискорилося, рентабельність капіталу покращилася – Огляд банківського сектору

Банківський сектор у ІІ кварталі 2021 року (далі –  IІ квартал) значно прискорив зростання кредитування, зокрема в корпоративному, іпотечному та споживчому сегментах. Позитивна динаміка залучень коштів клієнтів збереглася. Приріст цих коштів забезпечено  коштами на вимогу, їх частка в залученнях продовжила зростати.

Прибуток сектору за ІІ квартал у річному вимірі зріс більш ніж удвічі. Темпи річного зростання чистого процентного доходу були найвищими за десятиріччя. Чистий комісійний дохід також суттєво зріс. Водночас відрахування в резерви під кредити зменшилися в річному вимірі наполовину.

Перші результати оцінки якості активів свідчать про збереження банками прийнятної якості кредитного портфеля та належну оцінку кредитних ризиків.

Про це йдеться в черговому “Огляді банківського сектору”, опублікованому Національним банком.

Банки пожвавили кредитування, насамперед населення

Зростання чистих гривневих кредитних портфелів у корпоративному сегменті значно прискорилося  ̶  до 14.9% у ІІ кварталі проти 5.3% у попередньому кварталі. В річному обчисленні приріст сягнув 8-річного максимуму – майже 30%.

Темпи зростання споживчих кредитів повертаються до докризового рівня. Обсяги чистих гривневих кредитів фізичним особам зросли на 8.7% за квартал та на 23.8% у річному вимірі. Іпотечні кредити зберігають випереджальну динаміку порівняно зі споживчим кредитуванням  –  +16.0% за квартал та +41.7% р/р.

Частка непрацюючих кредитів за квартал знизилася на 2.8 в. п. до 37.2% завдяки прискоренню кредитування та списанню непрацюючих активів.

Кошти на вимогу зростають швидше за строкові, рівень доларизації депозитів знизився

У ІІ кварталі тривав приріст депозитів населення у гривні – на 5.5% (18.0% р/р) за рахунок коштів на вимогу, строкові гривневі депозити майже не зростали.

Кошти бізнес-клієнтів у національній валюті зросли на 4.8% за квартал та на 34.9% р/р. Унаслідок прискореного зростання гривневої складової ресурсної бази рівень доларизації коштів клієнтів знизився за квартал на 1.7 в. п. до 36.7%  унаслідок прискореного зростання гривневих  коштів фізичних та юридичних осіб.

Прибутковість сектору зросла, відрахування в резерви повернулися до докризового рівня

Прибуток банківського сектору за ІІ квартал становив 19.1 млрд грн і був у 2.5 раза більшим, ніж у відповідному періоді 2020 року. Рентабельність капіталу зросла до 29% порівняно з 23% торік. Чинниками були істотне скорочення відрахувань до резервів та швидке зростання операційних доходів.  Чисті процентний та комісійний доходи на фоні кризового ІІ кварталу 2020 року зростали темпами близько 40% р/р завдяки здешевленню вартості ресурсів, відновленню споживчого кредитування та зростанню обсягів безготівкових операцій із населенням.

Послаблення макроекономічних загроз не має знизити увагу банків до належної оцінки ризиків. Триває оцінка якості активів, її  перші результати свідчать про достатню увагу фінустанов до якості кредитного портфеля та належну оцінку кредитиних ризиків.

Довідково

Дані щодо кредитів та депозитів, що публікуються в "Огляді банківського сектору", відрізняються від відповідних даних, опублікованих у підрозділі "Грошово-кредитна статистика" на офіційному Інтернет-представництві Національного банку, оскільки:

  • містять дані про банки, що були платоспроможними на звітну дату, якщо не вказано інше;
  • охоплюють дані банків з урахуванням їх філій за межами України;
  • містять дані про кошти, розміщені в інших банках-резидентах та нерезидентах;
  • є скоригованими на резерви за активними операціями, якщо не зазначено інше;
  • містять дані іменних ощадних (депозитних) сертифікатів, якщо не зазначено інше;
  • містять інформацію про клієнтів-нерезидентів.

 

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини