Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
31 травня – 1 червня відбулася Щорічна дослідницька конференція "Взаємодія фіскальної та монетарної політики"

31 травня – 1 червня відбулася Щорічна дослідницька конференція "Взаємодія фіскальної та монетарної політики"

31 травня - 1 червня 2018 року у Києві відбулася Щорічна дослідницька конференція "Взаємодія фіскальної та монетарної політики", організована Національним банком України спільно з Національним банком Польщі та за підтримки Проекту технічної допомоги Канада-МВФ "Розбудова інституційної спроможності НБУ" і Київської школи економіки.

У міжнародній конференції, яку вже третій рік поспіль спільно проводять центральні банки України та Польщі, взяли участь близько 400 осіб з півтора десятка країн. Серед них -  представники 12 центральних банків та міжнародних організацій, провідні науковці з відомих університетів Європи та США, експерти України та світу. Учасники обговорили координацію уряду та центрального банку - тему, актуальну і для розвинутих країн, і економік, що розвиваються. Зокрема, розглядалися такі питання як узгодження фіскальних і монетарних рішень в умовах обмеження монетарної політики нижньою межею відсоткової ставки і проведення політики кількісного пом’якшення, наслідки повернення процентних ставок до "нормального рівня" для державних фінансів у розвинутих країнах, координація політик за режиму інфляційного таргетування та в умовах волатильністі потоків капіталу в країнах, що розвиваються, тощо.

З ключовою доповіддю виступив професор Алан Ауербах, професор економіки та юриспруденції, директор Центру податкової політики та державних фінансів Роберта Бурча Університету Каліфорнії, Берклі. Його доповідь була присвячена темі "Нерівність, старіння та мобільність капіталу: наслідки для фіскальної та монетарної політики".

Крім нього, спікерами конференції стали Коба Гвенетадзе з Національного банку Грузії, Павел Самєцкі та Єжи Осятинскі з Національного банку Польщі, Джонатан Острі з Міжнародного валютного фонду, Йеспер Лінде та Сесилія Скінгслі з Банку Швеції, Білл Дюпор з Федерального резервного банку Сент-Луїса, Ларс Свенссон із Стокгольмської школи економіки, Крістін Форбс з Масачуссетськоготехнологічного інституту та інші відомі дослідники і практики. 

В рамках конференції відбувся також цикл освітніх заходів.

  • По-перше, лекції спікерів конференції у провідних університетах України:
    • Алан Ауербах прочитав відкриту лекцію для студентів Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Тараса Шевченка на тему "TheEconomics, Politics, and International Implications of U Corporate Tax Reform": https://bit.ly/2y0ZYC6;
    • Арчіл Мествірішвілі, віце-президент Національного банку Грузії, прочитав відкриту лекцію для студентів Київського національного економічного університету ім. В. Гетьмана на тему "Inflation Targeting in Georgia": https://bit.ly/2LyoVHj;
    • Єжи Осятинскі, член Ради з монетарної політики Національного банку, прочитав відкриту лекцію для студентів Київського національного університету ім. Тараса Шевченка на тему "Fiscal, monetary and structural policies under inflation targeting: strictly separated or strictly co-ordinated? Two alternative views": https://bit.ly/2xUIIi0.
  • По-друге, в Київській школі економіки було організовано семінар Дмитра Сергєєва, викладача Університету Бокконі, позаштатного викладача Каліфорнійського університету, Берклі, та партнер-дослідника Центру дослідження економічної політики, на тему "Оптимальнамакропруденційна та монетарна політика в умовах валютного союзу": https://bit.ly/2JjNHhz.
  • По-третє, було проведено семінар для викладачів вищих навчальних закладів Києва та регіонів України на тему "Практичні аспекти формулювання та реалізації монетарної політики НБУ": https://www.facebook.com/NationalBankOfUkraine/.

Крім того, в рамках Щорічної дослідницької конференції та Ukraine Economy Week Національний банк та Київська школа економіки провели кар’єрний сніданок для 30 студентів провідних київських вишів, щоб обговорити шляхи та перспективи побудови кар‘єри у трьох напрямках - наука, бізнес та державна політика.

Також підсумували Щорічну дослідницьку конференцію публічні дебати представників Національного банку та Міністерства фінансів України на тему "Сучасні тренди монетарної та фіскальної політики: як обрати правильний шлях для України?" в рамках Ukraine EconomyWeek.

Інформація щодо конференції, програми та учасників розміщені за посиланням.

Повне відео двох днів на сайті конференції та на офіційному YouTube каналі НБУ.

Українською:

Англійською: 

Фото заходу та презентації спікерів розміщені за посиланнями.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини