Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Апеляційний суд підтвердив законність ліквідації банку "Юнісон"

Апеляційний суд підтвердив законність ліквідації банку "Юнісон"

Шостий апеляційний адміністративний суд 1 жовтня повністю задовольнив апеляційну скаргу Національного банку та скасував рішення суду першої інстанцій, яким було визнано незаконними рішення НБУ про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку "Юнісон". Отже, суди підтвердили законність процедури виведення банку "Юнісон" з ринку.

30 травня 2019 року Окружний адмінсуд м. Києва задовольнив позов міноритарних акціонерів банку та зобов’язав Національний банк повернути банку "Юнісон" банківську ліцензію і генеральну ліцензію на здійснення валютних операцій. Зокрема, судове рішення було мотивоване тим, що Національний банк відкликав банківську ліцензію в період дії ухвали Ржищівського міського суду Київської області від 8 червня 2018 року, якою в забезпечення позову було заборонено посадовим особам Національного банку ухвалювати рішення про відкликання банківської ліцензії у цього банку.  Зазначена ухвала була скасована 21 лютого 2019 року Київським апеляційним судом. Проте, не дивлячись на факт скасування ухвали про забезпечення, суд першої інстанції задовольнив позов повністю.

Не погодившись з рішенням суду першої інстанції, Національний банк оскаржив його в апеляційному порядку, зокрема зазначивши, що:

  • міноритарні акціонери не мають права оскаржувати рішення НБУ щодо ліквідації банку;
  • Національний банк під час прийняття пропозиції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб про відкликання ліцензії, діяв у чіткій відповідності до статті 77 Закону "Про банки і банківську діяльність";
  • суд першої інстанції безпідставно взяв до уваги ухвалу про забезпечення позову, оскільки станом на дату ухвалення рішення вона була скасована апеляційним судом, а тому не породжує жодних правових наслідків.

Заслухавши пояснення учасників справи та вивчивши матеріали справи, суд апеляційної інстанції дійшов до висновку про незаконність та необґрунтованість рішення суду першої інстанції та скасував його, ухваливши нове рішення про відмову у задоволенні позову повністю.

Довідково

Нагадаємо, Національний банк України 28 квітня 2016 року ухвалив рішення про віднесення ПАТ "Банк "Юнісон" до категорії неплатоспроможних через непрозору структуру власності. На момент ухвалення цього рішення акціонерами ПАТ "Банк "Юнісон" було 11 компаній, зареєстрованих у Республіці Кіпр, жодна з яких не володіла часткою 10% або більше статутного капіталу банку.

7 вересня 2018 року Верховний Суд, відмовивши у задоволенні заяви акціонера банку – кіпрської компанії Мелігант Груп ЛТД, ухвалив остаточне рішення щодо законності віднесення банку "Юнісон" до категорії неплатоспроможних та введення в банк тимчасової адміністрації.

Надалі Національний банк України за пропозицією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб ухвалив рішення від 18 червня 2018 року № 345-рш про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ "Банк "Юнісон". Однак компанія Мелігант Груп ЛТД спільно з іншим акціонером банку – компанією Інтентост Сістемс ЛТД – знову звернулась до Окружного адмінсуду м.Києва з вимогою скасувати рішення Національного банку від 18 червня 2018 року про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ "Банк "Юнісон".

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини