Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Банки мають забезпечити безперебійне надання фінпослуг всім категоріям клієнтів – рекомендації Національного банку

Банки мають забезпечити безперебійне надання фінпослуг всім категоріям клієнтів – рекомендації Національного банку

Національний банк надав рекомендації банкам для мінімізації негативного впливу поширення коронавірусу на фінансову стабільність, банківську систему та економіку України. Про це йдеться у листі, який сьогодні Національний банк розіслав на усі банки країни.

Банківська система продовжує працювати в звичайному режимі, і така ситуація зберігатиметься і надалі, у тому числі і у регіонах, в яких запроваджено надзвичайну ситуацію. Фінансова система сьогодні є достатньо стійкою, має запас капіталу та ліквідності. Тому вкрай важливим є ще й подолання вірусу панічних настроїв. 

Національний банк закликає банки до проведення активних комунікацій з клієнтами для інформування про план дій та роз’яснення поточної ситуації.  Особливо це стосується безперебійної роботи банківської системи та надання фінансових послуг всім категоріям клієнтів.

Банкам рекомендовано :

1. Забезпечити безперебійну роботу всіх дистанційних систем обслуговування та контакт центрів.

2. Тимчасово знизити тарифи на дистанційні/безготівкові послуги для заохочення населення до їх використання.

3. Проводити роз’яснювальну роботу з клієнтами щодо переваг використання дистанційних сервісів та безготівкових платежів.

4. Для збереження здоров’я працівників банків та їх клієнтів передбачити:

  • можливість дистанційної роботи персоналу на тих ланках операційного процесу, де це можливо;
  • чіткий графік роботи банківських відділень з обов’язковими перервами протягом дня на дезінфекцію та провітрювання.

Водночас Національний банк закликає населення дотримуватися рекомендацій ВОЗ та МОЗ і без нагальної потреби не відвідувати банківські відділення, у тому числі для зняття готівки з рахунків, здійснення платежів чи обміну валют, та уникати користування готівкою – як гривневою так і валютною, яка потенційно може бути носієм вірусу. В сьогоднішніх умовах важливо максимально за можливості лишатися удома та користуватися послугами дистанційного банкінгу і безготіковими розрахунками.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини