Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Інформаційні дні в регіонах: "Економічний експрес" НБУ здійснив третю зупинку у Вінниці

Інформаційні дні в регіонах: "Економічний експрес" НБУ здійснив третю зупинку у Вінниці

27 і 28 травня у Вінниці проходять заходи з підвищення фінансової грамотності в межах інформаційних днів Національного банку України в регіонах "Економічний експрес".

Вінниця – третя зупинка "Економічного експресу" в 2019 році. Упродовж двох днів експерти Національного банку України, а також партнери з проекту USAID "Трансформація фінансового сектору" та Київської школи економіки проводять цикл освітніх заходів для викладачів вищих навчальних закладів, студентів і журналістів.

Зокрема, у програмі заходу передбачено 11 лекцій для студентів та викладачів економічних спеціальностей вишів Вінниці про мандат та політику Національного банку України, роботу валютного ринку, захист прав споживачів фінансових послуг, роботу світових фінансових ринків та інші фінансово-економічні теми.

"Сьогодні ми констатуємо продовження недобросовісних практик фінансових установ стосовно клієнтів – фізичних осіб. Це лише знижує довіру до фінансового сектору загалом. Але й споживачі мають діяти відповідальніше: правильно обирати фінансову послугу, зважувати переваги й ризики, активно відстоювати свої права – про це буде йтися на подіях у Вінниці",  – говорить заступник керівника Проекту USAID "Трансформація фінансового сектору" Юлія Вітка.

"Рішення, які ухвалюються в економічній сфері, напряму впливають на життя кожного громадянина. Нам усім хотілося б, щоб ці рішення були якнайкращими. Але треба розуміти, що найчастіше економічні рішення приймаються в умовах ризику та невизначеності. Про те, як це впливає на прийняття рішень, я буду говорити у своїй лекції на "Економічному експресі" у Вінниці", – прокоментувала професор Київської школи економіки Олена Бєсєдіна.

Додатково для студентів Вінницького торговельно-економічного інституту організовано дебати "Традиційні банки проти необанків".

Уже традиційно для "Економічного експресу" також відбудеться тренінг для журналістів та блогерів "Як писати про економіку цікаво?", який проводиться у співпраці з Центром вдосконалення економічної журналістики Київської школи економіки.

Крім того, в межах заходів передбачено зустріч заступника Голови Національного банку України Сергія Холода з представниками бізнес-спільноти Вінниці. Зустріч буде присвячена актуальним питанням регулювання платіжного ринку, важливим для бізнесу.

"Розвиток сучасних платіжних технологій безпосередньо впливає на життя підприємців. Регіональні зустрічі із бізнесом дозволяють нам краще зрозуміти, яких know-how найбільше потребує бізнес, і вносити відповідні корективи у регулювання платіжно-розрахункових систем", – зазначає Сергій Холод.

Окремий виступ під час зустрічі з представниками бізнесу буде присвячено новаціям у валютному регулюванні, які було запроваджено з 7 лютого 2019 року.

Довідка

"Дні фінансової обізнаності" – спільній освітній проект Національного банку, Агентства США з міжнародного розвитку у рамках проекту "Трансформація фінансового сектору" та міжнародної платіжної системи Visa.

У 2017-2018 рр. він реалізувався у партнерстві з Державним вищим навчальним закладом "Університет банківської справи", Фондом гарантування вкладів фізичних осіб, а також Незалежною асоціацією банків України.

Традиційна програма проекту включала:

  • тематичні лекції експертів фінансових ринків;
  • тренінги з фінансової обізнаності;
  • інтерактивні семінари для учнів та студентів;
  • виставку Музею грошей Національного банку України з експозицією українських грошей та сучасних пам’ятних монет.

У 2017 році заходи в рамках проекту проводилися в чотирьох містах: Одесі, Харкові, Львові, Дніпрі та охопили близько 7,5 тис. учасників. У 2018 році "Дні фінансової обізнаності" проводилися у Полтаві та зібрали понад 2,6 тис. гостей – студентів, школярів, викладачів навчальних закладів. Крім того, у 2018 році центральний банк відвідав ще три обласні центри – Одесу, Суми та Запоріжжя – з серіями лекцій для студентів на фінансову тематику.

Починаючи із 2019 року, програму перейменовано на "Економічний експрес"; до числа її партнерів, на додачу до проекут USAID "Трансформація фінансового сектору", приєдналася Київська школа економіки.

Перші два заходи оновленої програми відбулися цього року в Житомирі та Львові. Там події "Економічного експресу" відвідали більш 1400 осіб: студенти та викладачів економічних спеціальностей університетів цих міст, а також представники бізнесу та журналісти.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини