Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Іноземні інвестори зможуть репатріювати кошти від продажу цінних паперів і корпоративних прав без лімітів

Іноземні інвестори зможуть репатріювати кошти від продажу цінних паперів і корпоративних прав без лімітів

У межах валютної лібералізації і для подальшого поліпшення інвестиційного клімату Національний банк скасував щомісячний ліміт у сумі 5 млн євро на репатріацію коштів від продажу цінних паперів, корпоративних прав, а також коштів, отриманих унаслідок зменшення статутних капіталів юридичних осіб, виходу з господарських товариств іноземними інвесторами.

Також розширено перелік операцій, які дозволяється здійснювати за рахунками нерезидентів. Зокрема, на поточні рахунки фізичних осіб-нерезидентів дозволено зарахування коштів в гривнях, отриманих в якості дивідендів, процентних доходів за цінними паперами та інших доходів за об’єктами прав власності в Україні, що не пов’язані з їх відчуженням, продажем, ліквідацією або зменшенням статутного капіталу.

Зазначені послаблення разом з раніше скасованим обмеженням на репатріацію дивідендів дають змогу нерезидентам гнучкіше розпоряджатися власними коштами як в іноземній валюті, так і в гривні. Спрощення процедури повернення іноземних інвестицій також сприятиме їх подальшому припливу в Україну.

Крім цього, для уникнення різночитань Національний банк уточнив, що чинний е-ліміт у 2 млн євро/рік для інвестицій юридичних осіб-резидентів за кордон поширюється також на придбання цінних паперів іноземних емітентів та облігацій зовнішньої державної позики України.

Чергові валютні послаблення затверджені Постановою Правління Національного банку №113 від 09 вересня 2019 року "Про затвердження Змін до Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті". Вони набувають чинності 10 вересня 2019 року.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини