Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Коментар Національного банку щодо рівня інфляції у червні 2019 року

Коментар Національного банку щодо рівня інфляції у червні 2019 року

У червні 2019 року споживча інфляція в річному вимірі становила 9,0% (9,6% – у травні). У місячному вимірі ціни знизилися на 0,5%. Про це свідчать опубліковані Державною службою статистики України дані. 

Фактичний показник інфляції  залишився вищим за прогноз, опублікований в "Інфляційному звіті" (квітень 2019 року). Водночас відхилення від прогнозу суттєво скоротилося, якщо порівняти з травнем, завдяки очікуваному вичерпанню впливу несприятливих факторів пропозиції. Базова інфляція знижувалася навіть дещо швидше, ніж прогнозувалося.

  • Базова інфляція  у червні залишилася на рівні 7,4% у річному вимірі. Жорстка монетарна політика залишалася вагомими чинником, що  стримував фундаментальний тиск на ціни, зокрема через канал обмінного курсу.
    Так, завдяки зміцненню гривні упродовж першого півріччя 2019 року як до долара США, так і кошика валют країн – торговельних партнерів України тривало уповільнення зростання цін на непродовольчі товари (до 2,0% р/р). Зокрема, нижчими темпами зростали ціни на одяг та взуття, меблі, побутову техніку, транспортні засоби, а падіння цін на телевізори поглибилося.
    Темпи подорожчання послуг (14,0% р/р) залишалися  майже незмінними з початку року. Уповільнення зростання цін на послуги стримується подальшим підвищенням заробітних плат та стійким споживчим попитом. У червні прискорилося зростання вартості послуг ресторанів та готелів, відпочинку в санаторно-курортних установах. Натомість це компенсувалося нижчими темпами зростання цін на послуги хімічного чищення, закладів охорони здоров’я, кінотеатрів, оренди житла, що також частково може відображати курсові ефекти.
    Водночас зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки прискорилося (до 8,9% р/р). Зокрема, внаслідок скорочення пропозиції та підвищення світових цін на м’ясо зросла вартість м’ясних продуктів. Нижчий врожай пшениці попереднього року й надалі зумовлював прискорення зростання цін на хліб.
  • Зростання цін на сирі продукти харчування суттєво уповільнилося (до 7,8% р/р) насамперед за рахунок розширення пропозиції овочів нового урожаю, зокрема борщового набору. Так знизилися темпи зростання цін на цибулю та буряк, а капуста та морква виявилися навіть дешевшими, ніж рік тому. Також поглибилося падіння цін на яйця з огляду на значний приріст продукції в птахівництві. Натомість через несприятливі погодні умови (аномально високі температури та дефіцит опадів) сезонне зниження цін у місячному вимірі на окремі овочі відкритого ґрунту було меншим, ніж минулого року, що зумовило прискорення зростання цін на них в річному вимірі. Через цей же чинник ціни на полуницю залишилися вищими, якщо порівняти з минулорічними, а ціни на яблука суттєво зростали в місячному вимірі другий місяць поспіль.
    В умовах підвищення світових цін та негативних очікувань щодо цьогорічного урожаю цукрових буряків в Україні ціни на цукор також повернулися до зростання. Темпи зростання цін на молоко прискорилися через підвищення світових цін у попередні періоди і збільшення попиту на високоякісну продукцію за одночасного зниження пропозиції молока унаслідок подальшого скорочення поголів’я корів.
  • Темпи зростання адміністративно регульованих цін знизилися (до 17,0% р/р). Подорожчання природного газу уповільнилося унаслідок його здешевлення на світових ринках і затвердження Урядом нової методології встановлення цін для домогосподарств. Також нижчими темпами зростали ціни на тютюнові вироби, послуги залізничного транспорту. Водночас прискорилося зростання вартості алкогольних напоїв, тарифів на водопостачання і каналізацію.
  • Темпи зростання цін на паливо й надалі сповільнювалися (до 2,6% р/р). Це відбулося завдяки налагодженню постачання нафтопродуктів з Білорусі та РФ, частковій переорієнтації на постачальників з Європи та внутрішнього ринку та поглибленню падіння світових цін на нафту в річному вимірі 

Фактичні показники інфляції свідчать, що фундаментальний інфляційний тиск поступово знижується, як і прогнозувалося Національним банком. Попри прискорення зростання цін на окремі овочі та фрукти в червні внаслідок несприятливих погодних умов, загалом негативний вплив тимчасових чинників пропозиції овочів, які зумовлювали високі показники інфляції в попередні місяці, поступово вичерпується.

Оновлені оцінки інфляції, а також прогноз інших макроекономічних показників буде оприлюднено 18 липня 2019 року під час прес-брифінгу Правління за результатами засідання з монетарних питань, а детальніше – у Інфляційному звіті, який буде опубліковано 25 липня.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини