Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Коментар Національного банку щодо рівня інфляції у липні 2019 року

Коментар Національного банку щодо рівня інфляції у липні 2019 року

У липні 2019 року споживча інфляція в річному вимірі становила 9,1% (9,0% – у червні). У місячному вимірі ціни знизилися на 0,6%. Про це свідчать опубліковані Державною службою статистики України дані. 

Фактичний показник інфляції  був вищим за траєкторію прогнозу, опублікованого в "Інфляційному звіті" (липень 2019 року)Відхилення зумовлене вищими, ніж очікувалося, темпами зростання цін на окремі сирі продукти харчування. Водночас базова інфляція відповідала прогнозу Національного банку.

  • Базова інфляція  в річному вимірі в липні становила 7,4%, не змінившись порівняно з попередніми місяцями. Жорстка монетарна політика залишалася вагомим чинником, що стримував фундаментальний тиск на ціни, зокрема через канал обмінного курсу. Подальше зміцнення гривні сприяло збереженню низьких темпів зростання цін на непродовольчі товари (2,0% р/р). Нижчими темпами дорожчали побутова техніка, транспортні засоби, товари особистого догляду. Ціни на одяг і взуття майже не змінилися за рік. Дешевшими, ніж рік тому, залишалися окремі види обладнання та техніки.

Темпи зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки також залишилися незмінними (8,9% р/р). Високий зовнішній попит стимулював підвищення цін на м’ясні продукти, а скорочення обсягів виробництва молока призвело до прискорення зростання цін на молочні вироби. Це компенсувалося нижчими темпами зростання цін на хліб, шоколад, соуси, рибні консерви, маргарин та спреди.

Темпи зростання цін на послуги дещо знизилися (до 13,8% р/р), однак залишалися одними з найвищих у споживчому кошику. Уповільнення подорожчання послуг стримується стійким споживчим попитом та порівняно високими темпами підвищення заробітних плат. Зокрема, прискорилося зростання цін на послуги ресторанів та кафе, мобільного зв’язку, закладів відпочинку та культури. Водночас уповільнилося зростання вартості утримання будинків та прибудинкових територій, значною мірою через вплив бази порівняння; послуг готелів, перукарень, таксі, оренди житла, стоматології – у тому числі через курсовий чинник.

  • Зростання цін на сирі продукти харчування прискорилося (до 10,3% р/р). Через несприятливі погодні умови стрімкіше дорожчали огірки, помідори, кабачки, баклажани. Також  і надалі знижувалися темпи падіння цін на яблука. Високий зовнішній попит і скорочення поголів‘я худоби зумовили прискорення зростання цін на усі види сирого м’яса та молоко. Уповільнилося здешевлення яєць. Крім того, очікування гіршого врожаю цукрових буряків в Україні та підвищення світових цін зумовили подорожчання цукру.

Натомість завдяки надходженню нового врожаю очікувано сповільнилося зростання цін на овочі борщового набору. Так знизилися темпи зростання цін на цибулю та буряк, а ціни на моркву виявилися навіть нижчими, ніж рік тому.

  • Темпи зростання адміністративно регульованих цін знизилися (до 15,5% р/р). Вартість природного газу для населення зменшилася з огляду на його здешевлення на світових ринках та зміни до методології обрахунку тарифів для домогосподарств. Також уповільнилося зростання вартості тютюнових виробів і алкогольних напоїв, послуг автодорожнього транспорту, водопостачання і каналізації. Натомість дещо прискорилося  подорожчання залізничних перевезень, насамперед приміських.

  • Ціни на паливо були меншими за минулорічні (на 0,4%). Це відбулося передусім у результаті здешевлення нафти на світових ринках і сприятливої ситуації на валютному ринку України.

Фактичні показники цінової динаміки свідчать, що загальна інфляція перевищила траєкторію прогнозу Національного банку передусім через чинники з боку пропозиції продуктів харчування, зокрема унаслідок несприятливих погодних умов. Водночас фундаментальний інфляційний тиск, виражений показником базової інфляції, у цілому відповідає очікуванням НБУ та прогнозу, опублікованому в "Інфляційному звіті" (липень 2019 року).

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини