Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Коментар Національного банку щодо рівня інфляції у серпні 2019 року

Коментар Національного банку щодо рівня інфляції у серпні 2019 року

У серпні 2019 року споживча інфляція в річному вимірі сповільнилася до 8,8% (9,1% – у липні). У місячному вимірі ціни знизилися на 0,3%. Про це свідчать опубліковані Державною службою статистики України дані. 

Фактичний показник інфляції наблизився до траєкторії офіційного прогнозу, опублікованого в "Інфляційному звіті" (липень 2019 року), але все ще перевищував її через відхилення попереднього місяця. Незначне відхилення зумовлене передусім вищими темпами зростання цін на продукти харчування. Крім того, у серпні ціни на окремі овочі та продукцію тваринного походження надалі зростали дещо швидше, ніж очікувалося. Водночас це відхилення було значною мірою компенсовано завдяки іншим компонентам: дещо нижчою, ніж очікувалося, базовою інфляцією, падінням цін на паливо, а також стрімкішим уповільненням зростання адміністративно-регульованих цін.

  • Базова інфляція уповільнилась і в річному вимірі в серпні становила 7,2%. Жорстка монетарна політика залишалася вагомим чинником, що стримував фундаментальний тиск на ціни, зокрема через канал обмінного курсу. Найбільше це відобразилося у цінах на непродовольчі товари, зростання яких сповільнилося до 1.4% р/р. Зокрема, скоротилися темпи зростання цін на побутову техніку, меблі, товари для відпочинку, фармацевтичні товари, побутову хімію тощо. Ціни на одяг та взуття залишилися на рівні минулого року, а вартість автомобілів та комп’ютерної техніки – знизилася.

Темпи зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки залишилися незмінними (8,9% р/р). З одного боку, й надалі дорожчали молочні продукти через зниження обсягів пропозиції сировини, стійкий попит на молочні продукти високої якості та підготовку виробників до впровадження нових гігієнічних вимог. Внаслідок посилення зовнішнього попиту зберіглися високі темпи зростання цін на м’ясні продукти. З іншого боку, нижчими темпами зростали ціни на макаронні вироби, каву, оливкову олію, соуси та соки, що частково може бути відображенням курсового ефекту.

Подорожчання послуг прискорилося (до 13,9% р/р) під впливом стійкого споживчого попиту та порівняно високих темпів зростання заробітних плат. Зокрема, дещо вищими темпами збільшувалися ціни на послуги ресторанів та кафе, мобільного зв’язку, закладів культури, амбулаторних послуг.

  • Зростання цін на сирі продукти харчування продовжило прискорюватися (до 10,9% р/р). Так стрімкіше зростали ціни на продукцію тваринництва, а саме молоко, яловичину та свинину. Це зумовлено скороченням поголів’я та посиленням зовнішнього попиту. Також уповільнилося здешевлення яєць. Крім того, прискорилося зростання цін на картоплю через нижчий урожай цієї культури . Однак загалом вплив факторів пропозиції, що спричиняли суттєве зростання цін на овочі та фрукти в попередні періоди, в серпні дещо послабився. Зокрема, у річному вимірі знизилися ціни на кавуни на тлі хорошого врожаю. Завдяки розширенню пропозиції уповільнилося зростання цін на більшість овочів, у тому числі цибулю, помідори, огірки, кабачки тощо.
  • Темпи зростання адміністративно регульованих цін знизилися (до 14,8% р/р). Вартість природного газу для населення зменшилася з огляду на його здешевлення на світових ринках та зміну методології обрахунку тарифів для домогосподарств. Темпи зростання цін на тютюнові вироби та алкогольні напої залишилися на рівні попереднього місяця.
  • Ціни на паливо продовжили знижуватися (на 3,2% р/р) з огляду на  здешевлення нафти на світових ринках та сприятливу ситуацію на валютному ринку України.

Фактичні показники цінової динаміки свідчать, що загальна інфляція наблизилася до траєкторії прогнозу Національного банку, опублікованого в Інфляційному звіті (липень 2019). Хоча тиск на ціни з боку факторів пропозиції окремих продовольчих товарів, споживчого попиту та порівняно високих темпів зростання заробітних плат зберігається, жорстка монетарна політика забезпечила подальше послаблення фундаментального тиску, вираженого показником базової інфляції, у тому числі через канал обмінного курсу.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини