Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Монетами 1, 2 та 5 копійок не можна розраховуватися з 1 жовтня 2019 року

Монетами 1, 2 та 5 копійок не можна розраховуватися з 1 жовтня 2019 року

З 1 жовтня 2019 року українці не зможуть використовувати монети 1, 2 та 5 копійок для здійснення готівкових розрахунків. Ці монети перестануть бути платіжних засобом та будуть вилучені з готівкового обігу.

Рішення про вилучення дрібних монет з обігу – це частина комплексного рішення з оптимізації Національним банком України номінального ряду банкнот та монет гривні.

Завдяки оптимізації у перспективі номінальний ряд гривні скоротиться із 17 до 12 номіналів. У такий спосіб він наблизиться до найпоширенішої світової практики: усього залишиться 6 номіналів монет та 6 номіналів банкнот. Це зробить готівкові розрахунки зручними, простими та комфортними.

Водночас упродовж наступних трьох років громадяни зможуть обміняти монети дрібних номіналів без обмежень та безкоштовно на монети та банкноти інших номіналів у сумах, кратних 10 копійкам:

  • в усіх відділеннях українських банків – упродовж першого року з дати вилучення їх з обігу до 30 вересня 2020 року включно;
  • у Національному банку та уповноважених банках (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзенбанк Аваль) – упродовж трьох років з дати вилучення їх з обігу до 30 вересня 2022 року включно.

Також з обігу поступово виводитиметься монета номіналом 25 копійок, яка поки залишиться платіжним засобом. Але ті монети номіналом 25 копійок, що потраплятимуть у банки, не повертатимуться назад у обіг і поступово їх ставатиме все менше. Отже, в обігу залишатимуться монети номіналами 10, 25 та 50 копійок.

Серед головних переваг вилучення монет номіналом 1, 2 та 5 копійок – підвищення зручності розрахунків та скорочення витрат:

  • готівкові розрахунки для громадян стануть простішими, а середня кількість монет, що припадають на одного українця, зменшиться більше ніж на третину;
  • таке рішення є позитивним для держави і дозволить економити понад 90 млн гривень на рік завдяки зменшенню витрат регулятора на виготовлення та обробку монет найдрібніших номіналів;
  • заклади торгівлі, громадського харчування, транспорт та банки зможуть не витрачати кошти на транспортування, збереження та обробку цих монет.

Для полегшення готівкових розрахунків в Україні можуть застосовуватися правила заокруглення загальних (у чеку) сум розрахунків готівкою за товари (роботи, послуги) до сум, кратних 10 копійкам.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини