Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк оскаржить рішення Окружного адмінсуду Києва щодо незаконності виключення ТОВ "Прайсвотерхаускуперс (аудит)" з Реєстру аудиторів банків

Національний банк оскаржить рішення Окружного адмінсуду Києва щодо незаконності виключення ТОВ "Прайсвотерхаускуперс (аудит)" з Реєстру аудиторів банків

Окружний адміністративний суд міста Києва 29 травня скасував рішення Національного банку щодо виключення ТОВ "Прайсвотерхаускуперс (аудит)" з Реєстру аудиторських фірм, які мають право на проведення аудиторських перевірок банків. Крім того, суд визнав неправомірними дії Національного банку щодо анулювання Свідоцтва про включення Товариства до Реєстру.

Рішення суду не набрало законної сили і НБУ готується до його оскарження. Нагадаємо, рішення про виключення ТОВ "Прайсвотерхаускуперс (аудит)"  Правління Національного банку ухвалило 20 липня 2017 року за зверненням Комітету з питань аудиту банків України.

Підставою для такого рішення стало підтвердження ТОВ "Прайсвотерхаускуперс (аудит)" недостовірної інформації щодо фінансово-господарської діяльності ПриватБанку, зокрема розміру кредитного ризику та регулятивного капіталу.  Аудиторська компанія не змогла встановити ризики у ПриватБанку, які згодом призвели до його неплатоспроможності та подальших витрат держави, пов’язаних із націоналізацією банку.

Нагадаємо, що право Національного банку України на виключення з реєстру аудиторів банків було передбачено ст. 7 Закону "Про Національний банк України" і ст. 70 Закону "Про банки і банківську діяльність" та уточнено у нормативно-правових актах НБУ. Практика відсторонення регулятором компаній від аудиту банків відповідає міжнародному підходу і базується на 27-му принципі Основних принципів банківського нагляду Базельського комітету.

Національний банк занепокоєний результатами розгляду судової справи та продовжить доводити законність своїх дій.

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини