Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк пом’якшує вимоги до підтвердження та реєстрації банками угод на міжбанківському валютному та кредитному ринках

Національний банк пом’якшує вимоги до підтвердження та реєстрації банками угод на міжбанківському валютному та кредитному ринках

Національний банк ухвалив низку змін, якими пом’якшує вимоги до банків стосовно підтвердження та реєстрації угод, які вони укладають на міжбанківському ринку. Так, Національний банк відміняє норму щодо обов’язкового підтвердження банками усіх угод з купівлі-продажу іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку України (далі – МВРУ) засобами Системи підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку України (також відома як ВалКлі).

У подальшому для підтвердження власних угод на МВРУ банки зможуть використовувати як ВалКлі (у добровільному порядку), так і будь-які інші засоби, прийнятні для сторін угоди (наприклад, SWIFT) . Одночасно, банки отримають змогу укладати угоди на МВРУ в будь-який час, а не лише в час роботи ВалКлі , як це є зараз.

Також, Національний банк скасовує вимоги, які зобов’язували банки реєструвати угоди з купівлі та продажу кредитних ресурсів у національній валюті на міжбанківському кредитному ринку України (далі – МКРУ) засобами системи КредІнфо (Системи надання банками України інформації за угодами з купівлі та продажу кредитних ресурсів у національній валюті на міжбанківському кредитному ринку). У подальшому така реєстрація не буде здійснюватися взагалі.

Раніше інформація, отримана через ВалКлі та КредІнфо, використовувалася Національним банком для моніторингу ситуації на МВРУ та МКРУ. У подальшому відповідні дані Національний банк отримуватиме через канали обміну інформацією від торговельно-інформаційних Bloomberg та Reuters, а також із наявної статистичної звітності банків.

Такі кроки нададуть банкам більше гнучкості по часу укладання угод і зменшать навантаження на них в частині інформування Національного банку, а Національному банку дасть змогу отримувати більш оперативну інформацію про стан грошового та валютного ринків.

Зазначені рішення закріплено Постановами Правління НБУ №79 "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України" від 19 липня 2018 року та №81 "Про визначення такими, що втратили чинність, деяких нормативно-правових актів Національного банку України", які набувають чинності 1 серпня 2018 року.

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини