Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Національний банк вперше за півтора роки провів розміщення 3-місячних депозитних сертифікатів

Сьогодні Національний банк вперше з лютого 2016 року провів розміщення 3-місячних депозитних сертифікатів, обсягом до 500 млн грн. Всього банками на тендер було подано 32 заявки, загальним обсягом майже 2,3 млрд грн, із запропонованими ставками у діапазоні від 12,5% до 18% річних. 

Задоволення проводилось за принципом єдиної граничної ставки, яка за підсумками тендеру становила 12,89%. Всього було задоволено чотири заявки, на загальну суму 500 млн грн.

"Депозитні сертифікати на три місяці сприятимуть формуванню кривої дохідності та ціноутворенню інших інструментів, а той попит, який ми побачили під час першого розміщення, наочно продемонстрував наявну для учасників ринку потребу у подібному інструменті. У подальшому, ми сподіваємось побачити активний розвиток вторинного ринку, на якому будуть торгуватись тримісячні депозитні сертифікати", - прокоментував результати розміщення директор департаменту відкритих ринків НБУ Сергій Пономаренко.

Наступний тендер з розміщення 3-місячних депозитних сертифікатів відбудеться 20 вересня. Погашення тих депозитних сертифікатів, які розміщувались сьогодні, а також тих, які будуть розміщуватись у наступні три тижні, відбудеться 13 грудня 2017 року.

Нагадаємо, Національний банк відновив розміщення 3-місячних сертифікатів оскільки на сьогодні не відбувається формування гривневої кривої дохідності від місяця до трьох. Це зумовлено тим, що Міністерство фінансів не здійснює розміщення тримісячних ОВДП, а строки угод на міжбанківському кредитному ринку не перевищують 2 тижнів. Відповідно ускладнився процес ціноутворення для інших інструментів, зокрема валютних форвардів. Розміщення тримісячних депозитних сертифікатів має виправити таку ситуацію, сприяти формуванню кривої дохідності та підвищити ефективність трансмісійного механізму монетарної політики НБУ.

Детальніше про зміни в операційному дизайні монетарної політики

Відповіді на найпоширеніші питання, пов’язані зі вказаними змінами

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини