Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк зберіг облікову ставку незмінною на рівні 18% річних

Національний банк зберіг облікову ставку незмінною на рівні 18% річних

Правління Національного банку України прийняло рішення залишити облікову ставку незмінною на рівні 18,0% річних. Поточні та прогнозні монетарні умови наразі є достатньо жорсткими, щоб забезпечити зниження інфляції до цілі 5% у 2020 році.

У листопаді 2018 року споживча інфляція становила 10,0% у річному вимірі і була близькою до останнього прогнозу Національного банку (Інфляційний звіт за жовтень 2018 року). Її прискорення порівняно з попередніми місяцями було очікуваним і пояснювалося кількома причинами.

По-перше, фундаментальний інфляційний тиск досі залишався суттєвим. Так, минулого місяця базова інфляція незначно прискорилася до 8,9% у річному вимірі під впливом подальшого збільшення виробничих витрат, зокрема на оплату праці, а також тиску з боку споживчого попиту.

По-друге, вагомий внесок у прискорення інфляції забезпечили адміністративно регульовані ціни, оскільки у листопаді зросли тарифи на природний газ для населення. 

Утім, надалі інфляція знижуватиметься і досягне цільового показника 5,0% на кінець 2020 року, як передбачено жовтневим прогнозом Національного банку.

Головним фактором такого її сповільнення будуть жорсткі монетарні умови. Зокрема, у відповідь на попередні підвищення облікової ставки, як і передбачалось, процентні ставки за депозитами населення в гривні продовжують зростати. Це збільшує привабливість заощаджень і стримує споживчий попит.

Водночас проінфляційні ризики послабились з часу попереднього рішення за рахунок низки нових сприятливих як внутрішніх, так і зовнішніх факторів.

Зокрема, варто відзначити:

  • рекордно високий врожай кукурудзи і соняшника, що зумовлюватиме здешевлення цих культур та похідних від них товарів (соняшникова олія, корми тощо);
  • падіння світових цін на енергоносії, яке поступово транслюватиметься в зміну цін на внутрішньому ринку;
  • досягнення домовленості між США та Китаєм щодо замороження підвищення тарифів, що знижує ризик розгортання глобальних торговельних війн;
  • очікування менш агресивного підвищення процентної ставки ФРС США в наступному році;
  • сприятливу ситуацію на валютному ринку. Окреслені фактори разом зі стриманою фіскальною політикою зумовили зростання чистої пропозиції іноземної̈ валюти на міжбанківському ринку і зміцнення  курсу гривні в листопаді-грудні. Як наслідок, Національний банк отримав можливість поповнювати міжнародні резерви – його чиста купівля валюти становила понад 700 млн дол. США з початку IV кварталу.

Важливим є також значний прогрес в продовженні співпраці України з Міжнародним валютним фондом у рамках нової програми Stand-By Arrangement, а також отримання пов’язаного фінансування від інших офіційних кредиторів. Це було ключовим припущенням макроекономічного прогнозу Національного банку.

Разом ці фактори зумовили доволі стрімке покращення інфляційних очікувань домогосподарств, які, однак, продовжують суттєво перевищувати інфляційні цілі Національного банку.

Водночас є вагомі ризики, реалізація яких може відтермінувати досягнення цілі з інфляції:

  • подальший тиск на ціни з боку значного споживчого попиту, зокрема внаслідок зростання заробітних плат;
  • погіршення очікувань на фоні розгортання нового політичного циклу;
  • геополітичні ризики, зокрема ескалація конфлікту в Азовському морі, що може призвести до скорочення експортної виручки;
  • очікуване охолодження світової економіки, зокрема економік країн – основних торговельних партнерів України.

Під час ухвалення попереднього рішення з монетарної політики у жовтні Національний банк зазначав, що може вдатися до підвищення облікової ставки у випадку збереження інтенсивності інфляційного тиску або його посилення. Відповідно, беручи до уваги послаблення проінфляційних ризиків, Правління Національного банку вважає за необхідне залишити облікову ставку незмінною.

Разом з тим, ризики для зниження інфляції до цілі в 5% все ще залишаються високими. Відповідно, у випадку їх реалізації Національний банк може вдатися до підвищення облікової ставки до рівня, необхідного для повернення інфляції до цілі упродовж прийнятного часового горизонту.

Збереження облікової ставки на рівні 18,0% затверджене Рішенням Правління Національного банку України від 13 грудня 2018 року № 834-рш "Про розмір облікової ставки".

Підсумки дискусії членів Комітету з монетарної політики, яка передувала ухваленню Правлінням цього рішення, буде оприлюднено 26 грудня 2018 року.

Наступне засідання Правління Національного банку України з питань монетарної політики відбудеться 31 січня 2019 року відповідно до затвердженого та оприлюдненого графіка.

Документи
Your browser does not support SVGs
Фактбук. Банківська система
Завантажити
Your browser does not support SVGs
Фактбук. Монетарна політика та відкриті ринки
Завантажити
Your browser does not support SVGs
Фактбук. Макроекономіка
Завантажити
Your browser does not support SVGs
Фактбук. Грошовий обіг та безготівкові розрахунки
Завантажити
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини