Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк збільшив до 20 млн дол. США на день планові обсяги інтервенцій з купівлі валюти на міжбанківському валютному ринку у II-III кварталах 2019 року

Національний банк збільшив до 20 млн дол. США на день планові обсяги інтервенцій з купівлі валюти на міжбанківському валютному ринку у II-III кварталах 2019 року

У II-III кварталах 2019 року Національний банк має намір купувати до 20 млн дол. США на день для нарощування міжнародних резервів. Це на 5 млн дол. США більше порівняно з кількісним індикатором, який діяв з лютого 2019 року.

За розрахунками Національного банку, купівля до 20 млн дол. США на день не буде істотно впливати на ситуацію на міжбанківському ринку.

З початку року обсяги торгів на міжбанківському валютному ринку на тлі валютної лібералізації і зняття низки обмежень для бізнесу зросли майже на 40%. Це дає змогу Національному банку також збільшувати обсяги купівлі валюти, відчутно не впливаючи на динаміку курсу гривні, визначену фундаментальними економічними чинниками.

Чиста купівля валюти Національним банком на міжбанківському валютному ринку у січні-квітні 2019 року склала близько 900 млн дол. США. Водночас офіційний курс гривні з початку року зміцнився на 4%. Здійснюючи такі інтервенції, Національний банк дотримувався Стратегії валютних інтервенцій на 2016-2020 роки, зокрема не протидіяв фундаментальним тенденціям руху обмінного курсу гривні. Національний банк не викуповував валюту під час коливань у бік знецінення гривні, а поповнював міжнародні резерви України лише за сприятливих умов на валютному ринку, коли пропозиція валюти була вищою за попит на неї.

Нагадаємо, з квітня минулого року Національний банк з метою підвищення прозорості монетарної політики в частині проведення інтервенцій на валютному ринку розпочав регулярне оголошення обсягу інтервенцій з купівлі іноземної валюти для поповнення міжнародних резервів України.

Планові обсяги інтервенцій мають виключно індикативний характер. Залежно від ситуації на ринку інтервенції Національного банку з купівлі валюти можуть бути меншими або взагалі не відбуватися. Обсяги купівлі протягом дня можуть перевищувати оголошений обсяг, однак такі інтервенції проводитимуться для виконання інших завдань, передбачених Стратегією валютних інтервенцій Національного банку на 2016-2020 роки, зокрема для згладжування значних коливань на валютному ринку.

Національний банк під час проведення інтервенцій продовжить мінімізувати власний вплив на процес ціноутворення на валютному ринку. Пріоритет буде надаватись тим формам інтервенцій, за якими Нацбанк не пропонує, а приймає запропоновану іншими учасниками валютного ринку ціну. Такими формами інтервенції, де Національний банк виступає "прайс-тейкером", є валютний аукціон та інтервенція за найкращим курсом. Такий підхід відповідає Стратегії валютних інтервенцій Національного банку на 2016-2020 роки.

Встановлення кількісних індикаторів для щоденних інтервенцій є важливим елементом режиму плаваючого обмінного курсу. За цього режиму НБУ не підтримує жодного значення обмінного курсу, а присутність НБУ на валютному ринку зумовлюється необхідністю накопичувати міжнародні резерви, згладжувати функціонування валютного ринку та підтримувати трансмісію ключової процентної ставки.

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини