Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Офіційний курс гривні до усіх іноземних валют публікуватиметься на дві години швидше

Для більшої зручності бізнесу та громадян Національний банк публікуватиме щоденний офіційний курс гривні до усіх іноземних валют до 16.00, починаючи з 27 грудня 2019 року. Раніше так оперативно публікувався лише офіційний курс гривні до долара США, а курс до решти іноземних валют та банківських металів оприлюднювався до 18.00.

Для пришвидшення розрахунку та оприлюднення офіційного курсу гривні Національний банк використовуватиме у якості крос-курсів котирування BFIX[1] іноземних валют у торговельно-інформаційній системі Bloomberg які є міжнародно визнаними бенчмарками валютного ринку, й відповідають, зокрема, принципам для фінансових індикаторів, які розробляються Міжнародною організацією комісій з цінних паперів (IOSCO). Зараз для цього використовуються дані з сайтів інших центральних банків, які оприлюднюються з певним лагом і не дають змогу публікувати офіційний курс гривні до усіх валют швидше.

Також для простішого представлення та використання офіційний курс гривні буде розраховуватися не за сто, а за одну одиницю іноземної валюти, тобто у форматі 1 дол. США = 23,6885 грн (станом на 10 грудня 2019 року).

Крім цього, Національний банк формалізував принципи формування переліку валют, до яких розраховується офіційний курс гривні, та облікової ціни банківських металів. Зокрема, на щоденній основні офіційний курс гривні розраховуватиметься до валют, що входять до 1 групи Класифікатора іноземних валют, а також валют, емітентами яких є країни з ТОП-30 найбільших торгових партнерів України за попередній рік. Сьогодні таких валют – 35. Офіційний курс до інших іноземних валют публікуватиметься щомісячно. На щоденній основі публікуватиметься облікова ціна банківських металів, які входять до 1 групи Класифікатора іноземних валют (наразі це золото, срібло, платина та паладій). Усі ці переліки оновлюватимуться щорічно з урахуванням змін в зовнішній торгівлі. 

Зазначені зміни затверджені Постановою Правління Національного банку №148 від 10 грудня "Про деякі питання встановлення офіційного курсу гривні до іноземних валют та внесення зміни до Класифікатора іноземних валют та банківських металів" та набувають чинності 27 грудня 2019 року.


[1] Під котируванням BFIX розуміється значення середньозважених курсових/цінових котирувань BGN (Bloomberg Generic Price) іноземних валют/банківських металів на ринку спот до долара США, які щоденно розраховуються торговельно-інформаційною системою BLOOMBERG станом на 15.30 за київським часом

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини