Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Рада Національного банку надала Рекомендації Правлінню регулятора та Уряду України щодо впливу грошово-кредитної політики на стан соціально-економічного розвитку України

Рада Національного банку надала Рекомендації Правлінню регулятора та Уряду України щодо впливу грошово-кредитної політики на стан соціально-економічного розвитку України

17 грудня 2019 року відбулося засідання Ради Національного банку України (далі – Рада), на якому були розглянуті питання впливу грошово-кредитної політики на стан соціально-економічного розвитку України та ухвалені відповідні Рекомендації Правлінню Національного банку України (далі – Правління) та Уряду України.

Під час засідання було схвалено План роботи Ради на 2020 рік. Також затверджено План проведення внутрішнього аудиту у структурних підрозділах Національного банку України в 2020 році.

За результатами обговорення Рада зокрема вирішила:

  1. Інформацію від Правління Національного банку України та від членів Ради Національного банку України взяти до відома.
  2. Схвалити доопрацьовані з урахуванням результатів обговорення рекомендації Правлінню Національного банку України та Кабінету Міністрів України.
  3. Відзначити, що Правління Національного банку України, проводячи жорстку монетарну політику в 2019 році, не забезпечило в межах своїх повноважень підтримання стійких темпів економічного зростання та відновлення кредитування економіки. Грошово-кредитна політика, що здійснювалася була запізнілою реакцією на суттєві внутрішні та зовнішні шоки, вплив процентної політики на зростання реального ВВП залишився обмеженим, а висока облікова ставка сприяла значному перетоку фінансових ресурсів у державні боргові зобов’язання та підсиленню дисбалансів в економіці. В цьому зв’язку вважати, що грошово-кредитна політика, що реалізовувалась Правлінням Національного банку України, не мала стимулюючого впливу на соціально-економічний розвиток.

Відповідно до пункту 13 статті 9 Закону України "Про Національний банк України" Рада надала зокрема такі рекомендації:

Правлінню

  1. Провести/актуалізувати дослідження впливу монетарної політики (зокрема укріплення гривні) та інших факторів, у тому числі гальмування світової економіки,  на конкурентоздатність, зростання промисловості, зміни індексу цін виробників, показники зайнятості та трудової міграції.
  2. Актуалізувати оцінки ефекту перенесення (pass-through) зміни обмінного курсу гривні на інфляцію та інфляційні очікування.
  3. Поінформувати Раду щодо плану дій, спрямованих на покращення координації монетарної та фіскальної політики з метою досягнення стійкого економічного зростання та цінової стабільності.
  4. Використовувати всі засоби і методи грошово-кредитної політики для стимулювання економічного зростання, якщо це не заважає ціновій стабільності у середньостроковій перспективі.
  5. Проаналізувати та вдосконалити прогнозні моделі, які використовуються Національним банком України, забезпечити їх транспарентність з урахуванням рекомендацій технічної місії МВФ щодо прогнозних моделей та прогнозних процесів в Національному банку України.
  6. Вдосконалити систему управління ЗВР з урахуванням вимог до їх адекватності та їх впливу на специфіку національної економіки.
  7. Поінформувати Раду про розроблені механізми здешевлення кредитних ресурсів, в тому числі для суб’єктів підприємництва.
  8. Поінформувати Раду про особливості механізму стрес-тестування банків, а також заходи щодо їх удосконалення.

У засіданні брали участь члени Ради, Правління та директори департаментів Національного банку України.

Текст відповідного Рішення Ради буде незабаром опублікований.

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини