Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Розмір облікової ставки збільшено з 9,5% до 12,5% річних

Проаналізувавши динаміку макроекономічних та монетарних показників у січні – червні 2014 року, Правління Національного банку України відзначає прискорення інфляції в Україні – приріст індексу споживчих цін у річному вимірі в червні 2014 року збільшився до 12,0% порівняно з 0,5% у січні. Зазначене пожвавлення цінової динаміки було очікуваним з огляду на зниження обмінного курсу гривні, початок економічних реформ, пов’язаних з підвищенням адміністративно-регульованих цін і тарифів, та триваюче напруження на сході України.

Зростання загального рівня цін враховувалося під час опрацювання програми стабілізації, яка підтримується Міжнародним валютним фондом у рамках нової програми “Стенд-бай”. Окремі заходи, передбачені нею, можуть чинити певний тиск на споживчі ціни ще впродовж певного періоду часу. Проте кінцевою метою програми реформ є формування надійного підґрунтя для сталого економічного зростання та стабільної роботи фінансової системи, що виступатиме запорукою забезпечення цінової стабільності в державі в середньостроковій перспективі.

Попри зростання темпів інфляції на грошово-кредитному ринку спостерігаються окремі позитивні ознаки, що свідчать про поступове поліпшення ринкових очікувань, які в нинішніх умовах є одним із ключових чинників стабільності національної грошової одиниці України.

Про зазначені зрушення, зокрема, свідчить домінування протягом останніх трьох місяців чистої пропозиції іноземної готівки на валютному ринку України. У цілому її обсяг у ІІ кварталі 2014 року становив 0,5 млрд. дол. США порівняно з чистим попитом на неї в обсязі 1,8 млрд. дол. США в І кварталі. Наведене сприяло збалансуванню роботи міжбанківського валютного ринку.

Про поліпшення ринкових очікувань також свідчить приріст у червні загального обсягу депозитів населення в національній валюті на 3,3%, або на 7,1 млрд. грн.

Правління Національного банку України рішуче налаштоване забезпечити виконання законодавчо визначеного пріоритету діяльності Національного банку України щодо досягнення та підтримки цінової стабільності у середньостроковій перспективі. Ураховуючи зазначене вище, макроекономічний прогноз та поточні інфляційні ризики, наразі є необхідним вжиття додаткових заходів щодо збільшення внутрішньої вартості гривні через застосування процентних важелів впливу.

Вищенаведене разом з іншими стабілізаційними заходами Національного банку України та Уряду України, що підтримуються кредитними ресурсами міжнародної спільноти, сприятиме покращенню ресурсної бази банків, кон’юнктури грошово-кредитного ринку України та очікувань його учасників. Це у свою чергу посилюватиме підґрунтя для відновлення економічного зростання та стабільного функціонування фінансової системи.

Ураховуючи викладене вище, відповідно до статей 6 та 25 Закону України “Про Національний банк України”, Положення про процентну політику Національного банку України, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 18 серпня 2004 року № 389 (зі змінами), Правління Національного банку України прийняло постанову від 15 липня 2014 року № 417 “Про регулювання грошово-кредитного ринку”, якою, зокрема, передбачено встановити з 17 липня 2014 року облікову ставку в розмірі 12,5%. До цього розмір облікової ставки востаннє змінювався 15 квітня 2014 року, коли він був встановлений на рівні 9,5% річних.

Довідково

Облікова ставка є базовою відносно інших процентних ставок Національного банку України.

Облікова ставка є орієнтиром вартості позичкових коштів – змінюючи її розмір, Національний банк України надає сигнал учасникам ринку про спрямованість грошово-кредитної політики та рішучість намірів належним чином виконувати свою основну функцію щодо забезпечення стабільності гривні.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини