Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Розпочалось тестування подання звітності небанківськими фінансовими установами до Національного банку

З 2 березня розпочалось тестування Національним банком процесу подання звітності небанківськими фінансовими установами (НФУ), регулювання та нагляд за якими з 1 липня 2020 року перейде до НБУ від Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг в межах проєкту "спліт".

Тестове подання звітності дозволить НФУ адаптуватися до формату подання даних, який використовується в НБУ, при цьому перелік звітних показників залишатиметься незмінним до кінця  2020 року.

Протягом тестового періоду (до 1 липня 2020 року) спеціальний ресурс Національного банку для подання звітності portal.bank.gov.ua (далі - вебпортал) буде функціонувати в режимі отримування, перевірки звітності, надання протоколів помилок. Тестова звітність буде подаватись за 4 квартал 2019 року. Термін подання тестової звітності не обмежений існуючими нормативно-правовими актами.

Для зручності НФУ, на сайті Національного банку розміщено реєстр показників тестових файлів звітності та основні вимоги до їх формування, у тому числі:

  • описи показників та контролів до цих показників
  • довідники для формування показників із переліком метрик (вимірів)
  • описи параметрів (можливих розрізів інформації)
  • некласифіковані реквізити показників
  • xsd-схеми звітних файлів
  • інструкції по формуванню звітності та щодо REST API (доступно через посилання на вебпорталі).

Поступово буде відбуватись адаптація існуючих форм звітності до формату даних НБУ та розміщення відповідних реєстрів на сайті. Це дозволить провести тестування за всією сукупністю звітних показників та найбільш ефективно розпочати подання звітності небанківськими фінансовими компаніями до Національного банку з 1 липня 2020 року.

Незабаром на сторінках Національного банку у соціальних мережах та на сайті також буде розміщено відеоінструкцію про процедуру формування звітності.

Технічна підтримка суб’єктів подання звітності на вебпорталі (надання логіну та паролю доступу, консультативна допомога щодо формування звіту у форматі XML) здійснюється відділом систем автоматизації Департаменту інформаційних технологій НБУ (тел. +380 44 527 32 83, +380 44 527 32 65, +380 44 527 30 68).

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини