Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

РОЗ’ЯСНЕННЯ: Національний банк не відшкодовував акціонеру Радикал Банку 129 млн грн

11 вересня депутат Верховної Ради, заступник голови комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Олександр Дубінський повідомив у ЗМІ, що Національний банк нібито сплатить на користь ТОВ "Промислова інноваційна компанія" (акціонер Радикал Банку, що володіє 71% акцій банку) 128,9 млн гривень відшкодування майнової шкоди у зв’язку з рішеннями Господарського суду міста Києва від 4 березня 2019 року та Північного апеляційного господарського суду від 29 травня 2019 року.

Національний банк вітає бажання депутатів Верховної Ради, а особливо членів парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, інформувати громадськість про можливі видатки Національного банку та готовий відкрито надати відповідні пояснення задля формування у населення правильного уявлення про поточну діяльність НБУ.

З огляду на зазначене, повідомляємо, що Національний банк не відшкодовував акціонеру Радикал Банку кошти та жодних законних підстав для такого відшкодування немає. 27 серпня 2019 року Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду частково задовольнив касаційну скаргу Національного банку, скасував рішення Господарського суду міста Києва від 4 березня 2019 року та Північного апеляційного господарського суду від 29 травня 2019 року, направивши справу на новий розгляд до Господарського суду м. Києва. Верховний Суд вказав, що судами попередніх інстанцій не встановлено прямого причинно-наслідкового зв`язку між постановою Правління Національного банку України № 452/БТ від 9 липня 2015 року "Про віднесення ПАТ "Радикал Банк" до неплатоспроможних" та обмеженням прав позивача на управлінням банком. Крім того, суди попередніх інстанцій залишили поза увагою той факт, що права позивача щодо управління Радикал Банку були обмежені лише після запровадження тимчасової адміністрації та початку процедури ліквідації банку, які відбувалися на підставі інших рішень Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Правління Національного банку України, які є чинними та не оспорювалися позивачем.

Водночас Правління Національного банку 27 червня 2019 року прийняло рішення про формування забезпечення під імовірні майбутні зобов’язання Національного банку за цією судовою справою у розмірі 128,9 млн грн відповідно до вимог законодавства України та міжнародних стандартів фінансової звітності.

Однак наголошуємо, що формування забезпечення під імовірні майбутні зобов’язання не є відшкодуванням матеріальної шкоди. Національний банк впевнений у своїй правові позиції і очікує на неупереджений розгляд цієї справи судом першої інстанції.

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини