Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Стратегія валютних інтервенцій НБУ: визначено три завдання та чотири форми операцій НБУ на валютному ринку

Правління Національного банку України затвердило "Стратегію валютних інтервенцій Національного банку України на 2016-2020 роки", яка визначає політику присутності центрального банку на міжбанківському валютному ринку в умовах режиму інфляційного таргетування та збереження гнучкого курсоутворення гривні.

"Валютні інтервенції Національного банку є доповненням до режиму інфляційного таргетування, оскільки їх завдання в середньостроковій перспективі підтримують ціль НБУ з досягнення цінової стабільності",- підкреслив директор департаменту відкритих ринків Національного банку України Сергій Пономаренко.

По-перше, валютні інтервенції виконують допоміжну роль щодо основного інструменту політики − процентної ставки.

По-друге, НБУ не протидіє фундаментальним тенденціям на валютному ринку, які зумовлені ринковими факторами. Центральний банк лише згладжує тимчасові ефекти, які ці тенденції мають на ринок. Іншими словами, інтервенції НБУ впливають на амплітуду та швидкість зміни валютного курсу, але не змінюють напрям його руху, зазначив Сергій Пономаренко.

Відповідно до цього документу, Національний банк може використовувати валютні інтервенції з метою виконання трьох завдань:

  • згладжування функціонування валютного ринку,
  • накопичення міжнародних резервів,
  • підтримання трансмісії ключової процентної ставки як основного інструменту грошово-кредитної політики.

При цьому у випадках, якщо у короткостроковому періоді ціль щодо досягнення цінової стабільності та завдання щодо накопичення міжнародних резервів є несумісними, пріоритетним є досягнення цінової стабільності.

Валютні інтервенції Національного банку можуть здійснюватися у чотирьох формах:

  • валютний аукціон,
  • інтервенція за єдиним курсом,
  • запит найкращого курсу,
  • адресна інтервенція.

В подальшому, після досягнення цільового рівня міжнародних резервів, Національний банк планує мінімізувати присутність на валютному ринку. Також роль, масштаби та частота валютних інтервенцій будуть зменшуватися в міру розвитку фінансових ринків та лібералізації валютного законодавства. 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини