Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Створені передумови для запровадження комерційної моделі використання Системи BankID НБУ

Створені передумови для запровадження комерційної моделі використання Системи BankID НБУ

Дистанційний доступ до фінансових, адміністративних та інших послуг за допомогою Системи BankID Національного банку України (далі – Система BankID НБУ) уже сьогодні можуть отримати громадяни, що мають рахунки в 14 українських банках.

Водночас Національний банк планує подальший активний розвиток цієї системи диcтанційної ідентифікації та розширення сфери її використання.

Зокрема регулятор створив передумови для запровадження комерційної моделі використання Системи BankID НБУ у найближчій перспективі.

Відповідні норми містить постанова Правління Національного банку від 17 березня 2020 року № 32 “Про затвердження Положення про Систему BankID Національного банку України” (Постанова № 32).

Реалізація норм цього документа надасть абонентам додаткову мотивацію для підключення до системи, а також сприятиме підвищенню рівня якості послуг та удосконаленню її роботи.

Абоненти-ідентифікатори (банки) зможуть монетизувати передавання даних на користь абонентів-надавачів послуг, які дистанційно надають комерційні послуги (адміністративні послуги залишаться безкоштовними). Завдяки зростанню кількості абонентів-ідентифікаторів та їх клієнтів зростатиме і кількість надавачів послуг.

Тарифікуватимуться лише ті операції, під час яких дані для ідентифікації клієнта були успішно передані між абонентами. Водночас сплачувати кошти за отримані послуги буде  абонент-надавач послуг абоненту-ідентифікатору.

Зауважимо, що лише сам клієнт ініціює передавання інформації про себе від одного абонента до іншого. Передавання ідентифікаційних даних третім особам без згоди користувача (власника даних) заборонене.

Оперативне управління та розвиток системи здійснюватиме Рада Системи BankID НБУ. З метою ефективного управління Рада Системи BankID НБУ уже затвердила окремий документ – Порядок приєднання абонентів до системи, який зокрема також містить формат відповідної заяви.

Крім того, Постановою № 32 визнаються такими, що втратили чинність, постанови Правління Національного банку:

  • від 30 серпня 2016 року № 378 “Про затвердження Положення про Систему BankID Національного банку України”;
  • від 03 жовтня 2018 року № 105 “Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України”.

 Постанова № 32 набирає чинності з 01 квітня 2020 року.

Довідково.

Система BankID НБУ сьогодні налічує 33 абоненти, з них:

  • 14 банків (КБ “Приватбанк”, АТ “Ощадбанк”, АТ “Альфа банк“, АТ “ПУМБ”, Monobank (АТ “Універсал Банк”), А-Банк (“АТ “Акцент-банк”), АТ “Альянс”, АТ “Банк ФОРВАРД”, Акціонерний банк “Південний”, АТ “Кредобанк”, АТ АБ “Радабанк”, АТ  “Мотор – банк”, ПАТ “Банк Восток”, АТ “Ідея Банк);
  • 19 інших установ (порталів послуг).

Найближчим часом ще низка банків та установ планують приєднатися до Системи BankID НБУ, наразі вони перебувають на етапі тестування та налаштування.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини