Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
У II кварталі Національний банк направив правоохоронцям інформацію про підозрілі операції клієнтів 10 банків на загальну суму понад 5 млрд грн

У II кварталі Національний банк направив правоохоронцям інформацію про підозрілі операції клієнтів 10 банків на загальну суму понад 5 млрд грн

Національний банк України відповідно до статті 18 Закону України "Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю" у II кварталі 2019 року надав правоохоронним органам відомості, що можуть свідчити про організовану злочинну діяльність та використовуватися для виявлення, припинення та попередження такої діяльності.

Ці дані були отримані під час здійснення перевірок з питань фінансового моніторингу та щодо дотримання валютного законодавства.

Так, за період з 1 квітня до 30 червня 2019 року до правоохоронних органів надіслано за результатами:

  • перевірок з питань фінансового моніторингу – 4 листи з інформацією про підозрілі фінансові операції клієнтів 10 банків на загальну суму понад 4,9 млрд грн та 23,8 млн доларів;
  • валютного нагляду - 3[1] листи до правоохоронних органів про великомасштабні операції клієнтів 4 банків щодо фінансових операцій на загальну суму близько 23,5 млн доларів та 57 тис. євро.

До Національного антикорупційного бюро України надіслано одне повідомлення з відомостями, що можуть свідчити про кримінальні правопорушення або використовуватися для попередження, виявлення, припинення і розслідування кримінальних правопорушень, віднесених законом до підслідності цього бюро.

Здебільшого надана до правоохоронних органів інформація стосувалася проведення клієнтами банків фінансових операцій, характер або наслідки яких дають підстави вважати, що вони можуть бути пов'язані з виведенням капіталів, легалізацією кримінальних доходів, конвертацією (переведенням) безготівкових коштів у готівку, здійсненням фіктивного підприємництва, уникненням оподаткування.

Аналогічна інформація (4 листи про фінансові операції клієнтів 10 банків) надсилалась Національним банком упродовж II кварталу 2019 року до спеціально уповноваженого органу – Державної служби фінансового моніторингу України відповідно до Договору про співробітництво та обмін інформацією. 

Нагадаємо, Національний банк у І кварталі 2019 року направив правоохоронцям інформацію про підозрілі операції клієнтів 5 банків на загальну суму понад 3,7 млрд грн.

 

[1] З яких 2 листи включено до вказаної вище кількості листів, надісланих Національним банком України до правоохоронних органів про підозрілі фінансові операції

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини