Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Уповноважені банки ефективніше розпоряджатимуться запасами готівки

Уповноважені банки ефективніше розпоряджатимуться запасами готівки

Національний банк стимулюватиме уповноважені банки приймати від банків готівку та видавати їм підкріплення придатною до обігу готівкою.

З цією метою врегульовано питання щодо порядку роботи уповноважених банків із запасами готівки.

Зокрема:

  • уточнено поняття "забезпечення зобов’язань за договором про зберігання" із застосуванням терміну "застава";
  • передбачено складання уповноваженими банками заявок на збільшення/зменшення та підкріплення/вивезення запасів готівки на зберіганні у розрізі кожного сховища з розподілом за індексами та номіналами;
  • визначено, що уповноважені банки здають до Національного банку не придатну до обігу готівку, а придатна до обігу готівка має використовуватися для видачі клієнтам та іншим банкам;
  • унесено відповідні зміни до договору про зберігання.

Вищезазначені зміни передбачені постановою Правління Національного банку України від 03 грудня 2019 року № 145 "Про затвердження Змін до Положення про передавання запасів готівки на зберігання до уповноважених банків". Постанова набирає чинності з дня, наступного за днем її офіційного опублікування, крім пункту 8 Змін до Положення, який набирає чинності з 01 січня 2020 року.

Нагадаємо, що на сьогодні чотири банки, а саме: АТ "Ощадбанк", АТ КБ "Приватбанк", АТ "Райффайзен Банк Аваль" та АТ "ПУМБ" мають статус уповноваженого банку, який може залучатися до зберігання запасів готівки НБУ.

Довідково.

З 2016 року в Україні розпочалася реалізація Концепції організації готівкового обігу, що передбачає перехід від частково контрольованої моделі організації готівкового обігу, що існувала в Україні, на делеговану модель.

Суть делегованої моделі організації готівкового обігу полягає у тому, що Національний банк передає запаси готівки Національного банку на зберігання уповноваженим банкам для забезпечення готівкою регіонів.

Зважаючи на світові тенденції, трансформаційні процеси, що відбуваються в Національному банку України, впровадження проєкту Cashless economy, делегована модель організації готівкового обігу є доцільною в Україні.

Така модель застосовується у Великобританії, Бразилії, Нідерландах, Фінляндії та Швеції.

Забезпечення готівкового обігу в регіонах здійснюватиметься інфраструктурою уповноважених банків, а в перспективі – із залученням третіх учасників (СІТ-компаній) відповідно до правил, визначених Національним банком та відповідного контролю Національним банком.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини